Tåg från Konstanz till Donaueshingen

By | 15 april, 2006

Donaueshingen, lördag den 15 april, 16 grader

IMGP3732.JPG

Donaueshingen är lite legendarisk, eftersom två stora floder rinner till här. Dels Donau, som framgår av namnet, och som så småningom förvandlas till en av Europas viktigaste floder innan den rinner ut i Svarta Havet. Om Donau rinner huvudsakligen österut genom Tyskland, österike, Ungern och ut i Svarta havet. Så rinner Neckar norrut genom Schwarzwald genom Stüttgart och Heidelberg och förenar sig med Rhein väster om Heidelberg. Samtidigt rinner Rhein i en sydvästlig båge om staden vilket gör den ännu märkligare med stora floder på alla sidor om staden. Men dagen började inte här utan i den lilla byn Litzelsteten strax ovanför Mainai. Om man lutade sig i rätt i vikel ut genom ett av fönstren i vårt rum, kunde man till och med se Mainau, det ni! Nu cyklade vi förbi Mainau på väg in till Konstanz och järnvägsstationen där. Idag lördag och påskafton kryllade av turister på väg ut till Mainau. Massor av stora turistbussar, bilar och cyklister och förstod att vi av en händelse kommit dit vid rätt tidpunkt. Det är betydligt lättare att uppskatta stora turistattraktioner utan så mycket andra turister…. ;o)

IMGP3728.JPG

Vädret var jättehärligt och cykelvägen slussade oss på ett underbart sätt igenom ett antal grönområden och rakt in i de gamla delarna av staden. Konstanz överaskade oss med att vara så vackert. Järnvägsstationen låg nere vid sjön med den gamla stan på ena sidan och Bodensjön på den andra. Massor med uteserveringar har öppnat och turbåtarna ut på sjön går och kommer med jämna mellanrum. Vi tog en Würst och en öl här nere på kajserveringarna, tittade på folklivet och njöt av vårvärmen. Tågresan för två personer inklusive cyklar kostade drygt 300 kr och då finns det speciella cykelvagnar som man ska spana efter. Där kan man sitta tillsammans med sina cyklar och det känns ju tryggt. När man ska kolla upp eventuella järnvägsförbindelser i Tyskland mellan två tänkta orter, är det viktigt att kryssa i den lilla rutan för cyklar efter som de flesta men inte alla tåg har dessa cykelvagnar. Vår erfarenhet är att det är mycket enkelt att transportera sig själv och cyklarna mellan olika orter. Har man Tyska cykelföreningen ADFC:s fantastiska kartor ser man precis hur järnvägen går och var det finns stationer.

IMGP3733.JPG

På dessa kartor kan man även se en massa andra värdefull information. Vi hade ju tidigare i veckan bott på ett Naturfreundehaus vid Bodensjöns strand och varit imponerade av hur trevligt och billigt det var. Nu såg vi på kartan att det fanns ett Naturfreundehaus även i Donaueschingen och då kände vi att vi måste titta närmare på det. Det låg i utkanten av staden, högt uppe och med ett skogspart strax bakom. Om vi tyckte det hade varit billigt nere vi Bodensjön, så var det skamligt nu! 23 Euro per person för halvpension, inklusive garage för cyklarna. Om man är med i föreningen får man ett par euro ytterligare i rabatt. Vi har just beställt Wienershnitzel till middag och förmodligen är frukosten lika riklig som på det förrra stället. Rekommederas livligt om man vill bo lite billigare och enklare mellan de mera tjusiga etablissemangen….

Kommentera