Från Passau till Obermuhl

By | 2 maj, 2011

Söndag 1 Maj. 49 km på 3,09 timmar ger 15,40 km/tim snitthastighet, 21 grader!

Vi tog en ganska lång och lugn frukost eftersom jag låg lite efter med uppdateringen av denna blogg och det egentligen bara var i restaurangen som det trådlösa nätet fungerade riktigt bra. Vi blev lite störda av den ovanligt stora folksamlingen som satt i trädgården och som skulle springa på toaletten hela tiden. Det skumma var att alla var klädda i folkdräkter plus mängden av dem. Hela restaurangen var fylld av folk i dirndl och lederhozen som skulle springa på toaletten och smälla i dörrarna. Vår frukost blev allt annat än lugn!

20110502-064806.jpg
Precis när vi packat klart och var beredda att ge oss av vi klockan elva, brakade det loss på Kajgatan utanför vårt fönster. Pisksnärtar ven genom luften och ompabumpa-orkestrar började spela. När vi äntligen fick upp fönstren på vid gavel fick vi se en ändlös kolonn av dirndl och lederhozen klädda gäng marschera förbi nedanför vårt fönster. Den ena blåsorkestern efter den andra, hästar dragandes ölvagnar och den ena sötare barn gruppen efter den andra. Till slut gav vi upp och gick ner på Kajgatan där spektaklet ägde rum och där vårt cykelgarage låg. Då fick vi förklaringen… den första söndagen i Maj samlas alla byar i Bayern och alla vänorter här i Passau för att marschera och spela ompabumpa-musik och festa tillsammans. Någon berättade att det var 7000 personer som gick i tåget. Vi tittade väl under nästan en timme och då såg vi fortfarande inte slutet. Det blir ganska mäktigt med alla dessa uppklädda människor i folkdräkter som vandrar förbi och så småningom började vi inse att vi måste ge oss av… för tåget skulle nog inte ta slut inom rimlig tid.

20110502-065105.jpg
Det tog bara 10 minuter cykling så var vi ute ur Passau och genast blev allt så fantastiskt mycket bättre. Trafiken glesnade, floden trängdes ihop av allt högre berg och snart gled vi fram i ett sagolandskap. Två mil utanför Passau var Donau radweg allt vi drömt om. Perfekt jämn asfalt att cykla på och det ena makalösa sceneriet efter det andra som klippta ur turistbroschyrer. Det enda som störde lite var att regnet hängde i luften under stora delar av dagen och att vi till och med fick ta på regnkläderna under en kortare skur. Med jämna mellanrum ligger det perfekta Gasthof utmed flodkanten. Det är bara att stanna till för en lunch eller för en övernattning och det till ett helt magiskt sceneri framför ögonen. Donau är ganska sammanpressad här av de höga bergen. Vi passerade in i österike utan att överhuvud taget se gränsen….

20110502-065205.jpg
Så småningom tar cykelvägen slut och man är tvungen att ta båt över till andra sidan eller att åka med floden förbi detta nålsöga under nästan 4 km. Vi valde det senare och fick både ett spännande samtal med båtfolket och dels en fantastisk båttur med lärkfalkar som fångade insekter strax över vattenytan. Strax efter att vi hade kommit fram hittade vi ett perfekt boende nere vid flodkanten i Obermuhl. Billigt, god mat och ren hotellstandard trots att de bara har en 2:a i vår guidebok.

På kvällen la en alldeles ny pråm till utanför och besättningen klev i land för att äta på vårt ställe. Ett par som också bodde över kom fram och började prata. Han engelsman och hon från österike. De har bosatt sig strax utanför Wien efter pensionen och gav oss en del tips inför vårt besök där. Det är nästan alltid spännade samtal med folk som man möter på ställen som detta.

20110502-065322.jpg

Kommentera