From Perg to Ybbs

By | 5 maj, 2011

Onsdag 4 maj. 58 km på 3,43 timmar ger 15,50 km/tim snitthastighet, 13-19 grader.

Det var betydligt bättre väder idag även om det fortfarande var lite kyligt när vi gav oss av. Vi följde den ”umleitung” fortfarande under några timmar idag. Vi stötte på en del informationsmaterial längs med vägen i form av stora informationstavlor. På grund av de stora översvämningarna i början på 2000-talet har man beslutat att investera enorma summor (1,5 miljarder) för att bygga enorma vallar för att hindra Donau att översvämma 1000-tals hus som förra gången. Nästan lika mycket investeras i att flytta 5 byar som kommer att ligga innanför vallarna. Den lilla konsekvensen för vår del är att få cykla en annan och lite längre väg än planerat. Hittills har vi ju cyklat på den norra sidan men nu blir vi tvungna att följa den södra ett tag.

20110505-085545.jpg
Naturligtvis är anledningen till dessa översvämningar att man genom att kanalisera Donau har tagit bort de naturliga buffertområderna med årliga översvämningar och nu måste anlägga nya konstgjorda buffertområden.

20110505-085642.jpg
Eftersom det åter igen är min cellgiftsdag försöket vi få en lite mindre ansträngande dag men som alltid dyker det upp så mycket spännande att titta på. Vi missar också lunchställe och får cykla lite för långt innan vi hittar ett annat.

20110505-085759.jpg
Cyklingen är hur som helst åter igen makalöst vacker och vi glider gram genom det ena underbara panoramat efter det andra när Donau slingrar sig fram genom berg och kullar. Det känns lite märkligt att se att de redan tar den första höskörden och att våra midsommarblommor redan är i full blom här. Många små pangställen dyker upp längs vägen och det händer mer än en gång att vi säger ”här skulle vi kunna bo” men snart lägger vi till… ”några månader om året” för vi bor ju på ett sånt fint ställe hemma i Småland med så härliga vänner. Vi har inga som helst planer på att flytta utomlands som pensionärer, men kanske bo söderöver ett par månader om vintern när det kan vara som dystrast i Sverige. Men vi vill nog inte ha ett fast ställe och binda sig för ett hus eller så, snarare känna friheten att kunna följa sina impulser. För ett antal år sedan funderade vi på ett litet hus i södra Europa men vi har kommit fram till att vi inte vill inte binda upp oss med nya ansvar och plikter som det ofelbart innebär. Snarare kanske vi hyr något ställe eller bara följer vår näsa och våra intressen och luffar runt.

20110505-085906.jpg
I år kändes det inte lika viktigt att drömma söderöver för vi tyckte att vintern var ovanligt bra med mycket snö och kyla under långa perioder, det blir så mycket ljusare då och vemodet slår inte till lika hårt då. När man kommer in efter en skidtur, tänder en brasa och gör en riktigt god kopp kaffe…. Mmm

I dag tog vi oss ett genomsnittligt antal kilometer fram till den mysiga lilla staden Ybbs och hittade en trevligt Gasthof men eftersom vi fick slingra en hel del på grund av byggprojektet blev det inte så många kilometer av den ursprungliga planerade sträckan. Vi kommer därför först fram till Wien på lördag, vilket ändå är två dagar tidigare än de ursprungliga planerna.

Kommentera