Museidagen

By | 22 april, 2011

Torsdag 21 April. 37 km på 2,45 timmar ger 13 km/tim snitthastighet, 25 grader!

Vår värdfamilj har ju skött sitt Gasthaus i familjen i mer än 300 år och sedan länge bryggt en lokal öl som tydligen är mycket berömd. Vi fick en visning av bryggeriet och har ju smakat det delikata ölet till middagen kvällen innan.

20110422-100618.jpg
Ett av skälen till att vi valt att övernatta i Hundersingen var de berömda museerna i byn och i omgivningarna. I december 2010 gjorde man en av de mer spektakulära utgrävningarna här. Man hade hittat en oplundrad keltisk grav från 600 före Kristus som man bara för några månader sedan, medan tjälen var djup, lyfte upp i sin helhet som ett enda block för att kunna analysera i laboratoriet. Detta medan den långsamt fick tina upp. Några av de första fynden finns redan utställda på det lilla museet i byn som exempelvis denna guldkula, som bär de äldsta filigranarbeten norr om Alperna. Tala om sensationella fynd! Mycket mer är på väg och kan beskådas om något år… Läs mer på: http://keltenblock.de/

20110422-101018.jpg
Några kilometer norr om byn finns rekonstruktionen av den keltiska borgen Huenburg. Fra högarna finns kvar i omgivningen men här har man byggt upp något liknande som Eketorp på öland. Den stora skillnaden är att detta är 600-400 före Kristus medan Eketorp är från 400 efter, om vi kommer ihåg rätt. Spännande att kolla på hur man tror att de bodde och levde.

20110422-100830.jpg
Nedanför borgen slingrar sig Donau och just här har man ett gigantiskt projekt för att försöka återskapa det naturliga meandrande flödet med årliga översvämmningar. Man till och med lägger ut en massa grenar och bråte med jämna mellanrum för att sediment ska fastna där och börja ändra flodens lopp. På så sätt hoppas man fånga en del kväve och få en mer naturligt levande flod. Tänk så annorlunda man tänker än i Sverige där det bara är drygt 10 år sedan man lät kanalisera viktiga delar av Emån, som är en av Sveriges viktigaste åar.

20110422-100948.jpg

Kommentera