Från Weltburg till Regensburg

By | 27 april, 2011

Onsdag 27 April. 46 km på 3,20 timmar ger 13,60 km/tim snitthastighet, 17 grader!

Onsdagar är de dagar jag tar cellgift och eftersom jag brukar känna mig trött framåt kvällen då, planerar vi att ta det lite lugnt idag. Nu har jag tagit en förhållandevis hög dos av cellgiftet Methotrexate (10 tabletter à 2,5 mg) under 8 år eftersom det är en förutsättning för den biologiska TNF-alfablockerare jag får för min reumatism. Annars är det risk att man snabbare utvecklar negativa reaktioner och måste sluta eller byta preparat. Jag har förstått att många mår ganska dåligt av cellgiftet även vid betydligt lägre doser. Jag är tacksam över att jag har klarat mig ganska bra, bortsett från lite magbesvär och ovan nämnda trötthet på onsdagarna.

20110427-102401.jpg
Byn vi övernattat i hade vi ju valt beroende på det mycket berömda kloster som ligger strax norr om den. Det heter Weltburger kloster och är framför allt känt av två skäl, dels för världens äldsta klosteröl från år 1050 och dels för den otroliga barockkyrkan som ligger mitt i klostret. Nedan syns en liten detalj ifrån taket och vi stod länge och tittade på alla detaljer där man spelat med olika typer av 3D-effekter. Många humoristiska små detaljer fanns också för besökarna att se på under gudstjänsterna… De behövde i alla fall inte ha tråkigt.

20110427-102521.jpg
Vi tycker också att klostrets läge är helt fantastiskt. Det ligger precis där karstklipporna tränger ihop Donau till en virvlande intensiv flod mellan de tvärhöga väggarna. Här är det svårt att ta sig förbi cyklandes om man inte vill ge sig in bergsbestigarbranschen, så vi gjorde som alla andra långfärdcyklister och tog båten förbi de trånga passagerna.

20110427-102614.jpg
På båten träffade vi Ed och Lizzy som är på väg på en tre månaders cykeltur från London till Istanbul! Eftersom de tältar en hel del kör dom med bra mycket större och tyngre packning än vi har. Vi hade en del cykelerfarenheter att diskutera, sedan utbytte vi kontaktuppgifter och vinkade av varandra. Eftersom de ska följa Donau nästan hela vägen ner till Svarta havet ser vi kanske varandra fler gånger.

20110427-102704.jpg
Båten släppte av oss efter 30 minuters färd i den gamla keltiska orten Kelheim. Här finns massor med spännande minnesmärken och museer från denna tidsperiod men vi fick avstå från dem denna gång eftersom vi ville ta oss till Regensburg innan tröttheten sätter in för mig. Så vi stod på ganska bra på huvudsakligen lättcyklade och vackra cykelvägar på den södra sidan av floden. Det var mer asfalterat på den södra siden hade vi läst os fram tid. Boende bokade vi på lunchen och eftersom Gasthofet ligger i gamla stan, krävdes bara en snabbdusch innan vi kunde ge oss ut och utforska storstadens fröjder. Rapport kommer nästa gång vi har internetkoppling….

Kommentera