Från Regensburg till Straubing

By | 28 april, 2011

Torsdag 28 April. 57 km på 4,10 timmar ger 13,60 km/tim snitthastighet, 17 – 24 grader!

Vi gick upp lite tidigare än vanligt för att hinna titta på Domen i Regensburg innan vi gav oss av. Den hade precis hunnit stänga i går kväll och vi ville inte missa den. Däremot smet vi in i en annan kyrka som vi hörde orgelmusik från och fick en fin stund alldeles ensamma i den fina kyrkan tillsammans med den övande organisten.

Domen i Regensburg började byggas på 700-talet och avslutade först på 1800-talet så man kan hitta stilelement från de mest skiftande epoker. Det är alltid med blandade känslor jag upplever ett monument som detta. Samtidigt som man inte kan undvika att tänka på alla de som slet och kämpade på bygget eller alla de runt omkring som betalade skatt för att finansiera det hela, så är det ändå bara biskoparna som ligger på hedersplatserna nere i kryptan och som är avbildade i statyer och porträtt. Trots detta så är det ett fullkomligt enastående byggnadsverk alldeles oavsett om man man är religiös eller ej.

20110428-102839.jpg
Vi körde över ”Steinerne brucke” på vägen ut ur Regensburg. Enligt vår guidebok är det Tysklands äldsta stenbro som fortfarande är i bruk.

Som så ofta förr är vi betagna i städer som Regensburg. Förhållandevis okända för oss svenskar men som dryper av historia och intressanta saker att studera. Det börjar bli många ställen nu som vi känner att vi måste komma tillbaka till men Regensburg är definitivt en av dessa.

20110428-102937.jpg
Vi kom iväg från staden först vid 12-tiden och stod därför på ganska bra. Bitvis var det mycket vackert som exempelvis när vi körde förbi Walhalla som är ett minnesmärke från 1800-talet utformat som en avbildning av Pathenon på Akropolis i Aten. Lite märkligt att hitta det här i skogarna i Bayern.

20110428-103031.jpg
Sedan blev tyvärr vägen tristare och under en ganska lång stund körde vi till och med bredvid en motorväg! Så vi öste på så bra det gick och när himlen började mörkna och regnet kom allt närmare bestämde vi oss för att dra på ända in till Straubing eftersom den ser intressant ut i vår guidebok. I utkanten av staden kollar vi upp hotell och ringer för att kolla att de har rum. När vi svänger in på torget som hotellet ska ligga på blir vi totalt överrumplade av ännu en fantastisk plats vi aldrig hört talas om….. Mer om det i morgon eller rättare sagt nästa gång vi har tillgång till internet.

20110428-103141.jpg

Kommentera