Vulkanutbrott och ändrade planer, fredag 16:e april

By | 16 april, 2010

Sent i går torsdag fick vi nyheterna om att stoftmolnet från vulkanutbrottet på Island gjort att stora delar av flygtrafiken i norra Europa ställts in. Detta bekräftades också på de nyhetssändningar vi får in. Vi hade ju planerat att skjutsa Disa till Rom för hennes flyg hem på lördag via Riga. Nu verkar det som om allt flyg till Baltstaterna och stora delar av Sverige är lamslaget. Istället har vi bestämt oss för att hon följer med oss norrut mot Po-delatat så får vi följa händelseutvecklingen och fixa hennes hemresa lite senare. Nu gäller det att få kontakt med flygbolaget och lyckas avboka hennes ursprungliga resa… gissa om det är telefonkö till flygbolagen i dessa dagar.

Vi bestämde oss för att strunta i flygeländet och istället försöka lösa det senare om det nu låter sig göras. Vi beslutade också för att strunta i regnet och ge oss upp i bergen för lite mer arkeologiska och biologiska upptäckter. Först Monte Saraceno som är berget närmast söder om vår by Mattinata. Här finns massor med spännande grottor och uthackade håligheter i karstklippan. Ovanpå finns gott om orkidéer och andra vackra blommor som exempelvis denna Cistros.

Cistros i regn

Sedan fortsatte vi högre upp mot Monte Saint Angelo där vi spanat in några fina ängar. Efter en picknick i det avtagande regnet utforskade vi omgivningarna och letade efter nya arter. Plötsligt satt en sammetshätta inom fotohåll för mig och jag fick några magiska minuter med denna underbara fågel.

Sammetshätta

Kommentera