Citronodlingar och strandfynd, torsdag 15:e april

By | 15 april, 2010

Igår gjorde vi en utflykt till en granndal för att bland annat titta på några hällristningar. På vägen dit passerade vi en underbar ekskog med frigående grisar. Närmast kom vi en sugga och hennes kultingar. De gjorde ett nästan vilt intryck eftersom de skenade iväg in i skogen så snart vi närmade oss och det verkade vara av någon lantras vi inte sett förut. Precis så här ska grisar ha det tycker vi!

Hällristningarna var 12.000 år gamla och nästan omöjliga att hitta eftersom det inte fanns några skyltar. De påminner om de svenska hällristningarna i närheten av Flatruet i sydvästra Jämtland som vi såg förra sommaren, även om de svenska är ett par tusen år yngre.

Vi satte oss och spanade ut över en våtmark när vi åt vår matsäck och på en kort stund kunde vi ha en riktig hägerskola. 3 rallhägrar, gråhäger, silkeshäger och till och med en purpurhäger som visade upp sig med en kort flygtur nedanför oss. Detta är förhoppningsvis en föraning om vad som väntar oss vid nästa delmål…. Po-deltat, för nu börjar vår tid här i Monte Gargano gå mot sitt slut.

Idag gjorde vi en cykeltur genom de underbara apelsin- och citronodlingarna ner mot havet nedanför vår by Mattinata. Stranden var i stort sätt öde och vi fick några magiska timmar där. Vattnet är väl badbart efter svenska förhållanden men ingen av oss tyckte att det lockade tillräckligt mycket.

Stränderna här ligger inkilade mellan klippuddar som med regelbundenhet sticker ut i det Adriatiska havet. Underbart azurblå vatten slår mot de miljontals små rundade stenar som stranden består av. I andra vikar är det sandstrand men nedanför vår by är det dessa fantastiskt vackra små stenar istället. Det gör säkert också att det är bättre siktdjup om man snorklar eller dyker. Många av dessa vikar kan man bara nå från havet med egen båt och vi har lovat varandra att komma tillbaka på egen köl någon gång.

Istället för att bada slappade vi, utforskade smågrottor och letade strandfynd. Uppfattningen om vad som är fynd varierar från slipade glasbitar, vackra stenar till intorkade grodmumier…

Kommentera