Porto Badisco, måndag 5 april

By | 5 april, 2010

Nu har vi hittat den första basen på en Agriturismo strax väster om den lilla viken Porto Badisco. Detta är en knapp mil söder om Otranto vilken i sin tur ligger cira 3 mil sydost om Lecce på den Italienska klacken.

Det var påskdag när vi kom och det kryllade av helgfirande Italienare överallt. Påsken är ju en viktig katolsk högtid och många har sökt sig just till denna vackra del av syditalien. Vi bor alltså på ett lantbruk, vilket är ganska vanligt. De har några lägenheter/hus som de hyr ut och lagar ofta mat till gästerna om man vill det. Ett mycket trevligt sätt att komma närmare den lokala kulturen än man gör på de vanliga turistställena.

Ulla är förkyld och har lite feber så vi kunde inte ge oss ut på en cykeltur idag. Istället tog vi oss upp till Capo d´Otranto som vi har läst om tidigare och vandrade ut över fälten. Det påminner lite om Alvaret på öland med en karg kalkhed. Det finns inte bara många häftiga orkidéer utan det är även en fin udde för rovfågelssträck.

Vid ett tillfälle såg vi samtidigt 7 stycken rödfalkar, makalöst! Medelhavsstenskvättor hoppade runt och smaragdödlorna syntes överallt. Tyvärr fick jag inga tillräckligt bra bildbevis på en del annat spännande vi såg… så jag vågar inte riktigt sticka ut hakan med vad det var… men vi ska leta vidare en annan dag…. ;o)

Tanken är ju att årets resa ska ha ett orkidétema så det började fint med tre arter uppe på klippan, salepsrot (Anacamptis pyramidalis), fjärilsorchid (Orchis papilonacea) och ”rather small Ionian ophrys” (Ophrys villosa).

Vår värdfamilj hade ett jättekalas med 80 gäster så det var nog bra att vi höll oss bort vid deras påskfest. Bredvid oss bor två tyska kvinnor som är italienskalärare. Mycket praktiskt eftersom vår italienska är lika obefintlig som italienarnas engelska.

Kommentera