Första cykelturen, tisdag 6:e april

By | 7 april, 2010

Idag var det dags för den första cylketuren…. skönt! Jag har gått igenom cyklarna efter den långa transporten och nu behövdes bara lite mindre justeringar. Området vi bor i ligger strax sydväst om Otranto och är genomkorsat av helt underbara små vägar. De slingrar sig fram genom olivlundar avbrutna små raviner och och odlingar. Vi tycker det påminner oss om Kroatien där vi har varit ganska mycket. Småskaligheten är påtaglig.

Med några kilometers mellanrum dyker charmiga små byar upp där man kan stanna till för en glass eller en fika. Det gäller bara att tänka på att nästan allt är stängt mellan kl. 13 och 16.30. Vi hade spanat in en megalitgrav på kartan och dagens cykeltur hade denna som mål. Det var en välbevarad dolmen som upptäcktes i mitten på 18-hundratalet långt in i en stort område med olivodlingar.

Det var riktigt skönt att få sträcka ut på cyklarna och känna fartvinden igen när man susar fram. överallt finns det spännande saker att stanna och undersöka. Disa letar växter hela tiden och gräver upp intressanta plantor för att ta med hem. Idag var det någon storbladig kaktus och vild sparris som fraktades med hem, för senare transport hem till Sverige.

Eftersom det finns fina cykelvägar i överallt är det lätt att lägga upp fina och omväxlande rundor. Vi avslutade i vår närmaste by Uggiano la Chiesa, som bara ligger 2 km från gården vi bor på. I byn finns 3 mataffärer, en dykaffär, bageri, kondis och nån mera allmän affär plus några små restauranger. Mysig är rätta beskrivningen.

Torget i byn. Kyrkan till höger.
Torget i byn med kyrkan till höger.

Kommentera