Pressmeddelande 2010

By | 29 mars, 2010

Pressmeddelande 2010-03-29

Italien runt på cykel


Reumatiker trotsar sjukdom med eget Giro d’Italia

För sju år sedan var han på väg mot ett liv i rullstol.
Nu ska han cykla sin egen version av Italien runt.
Reumatismen hindrar inte Bengt Falke från att den 3 april börja trampa cirka 100 mil i södra Italien och uppe vid Comosjön i norr.

Fram till och med 2001 levde 56-åringen Bengt Falke ett mycket aktivt liv med innebandy, volleyboll och pingis. Då slog ledgångsreumatismen till, utan att han knappt haft en enda sjukdag innan dess. På kort tid gjorde inflammationerna att han drabbades av stora smärtor och blev allt mer orörlig.

– Jag fick pröva en rad olika behandlingar: sulfapreparat, malariamedel, smärtstillande, inflammationshämmande, NSAID-preparat, kortisonsprutor. Ingenting gav någon större effekt, säger Bengt Falke som fick allt svårare att klara sin vardag.

Han insåg att det bara var en tidsfråga tills han skulle hamna i rullstol.

– Men jag hade tur. Jag bor i ett av de landsting i Sverige där RA-patienter relativt ofta behandlas med de senaste biologiska läkemedlen. De har gjort mig så frisk att jag numera kan leva ett vanligt liv. Jag jobbar heltid, kan vandra i fjällen och åka skidor, säger Bengt Falke.

Under de senaste åren har Bengt tillsammans med sin hustru bland annat cyklat mellan Malmö och Sundsvall, från Sverige till Medelhavet, samt gjort egna varianter på cykelloppen Tour de France och Vuelta a España. Nu är det dags för hans eget Giro d’Italia som börjar i Apulien vid Italiens klack och går sedan norrut via orkidéberget Monte Gargano, Po-slätten, förbi Venedig och avslutas vid Comosjön.

Allt detta för att sprida information hur bra man kan må som reumatiker – om man får rätt behandling.

– Nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting visar att det fortfarande finns stora orättvisor i Sverige. Socialstyrelsen säger att alla har rätt till lika vård, men det finns fortfarande många landsting som inte värdesätter effekterna. De tycker att behandlingen är för dyr. Jag menar att man som patient inte ska acceptera detta utan kräva sin rätt till en behandling som kan göra så stor skillnad för ens livskvalitet.

Under tidigare resor i Sverige har han träffat patientföreningar för att tala om den orättvisa behandlingen. Den italienska resan går att följa på Bengt Falkes hemsida där han även kommer att blogga fortlöpande.

– Med mina cykelturer, vandringar och andra äventyr vill jag visa i praktisk handling att detta är en långsiktig behandling och hur stor skillnad den har gjort i mitt liv. Detta är ett sätt för mig att betala tillbaka lite, för allt den hjälp jag fått under sjukdomstiden, säger Bengt Falke.

Ungefär 1 000 000 svenskar är drabbade av någon reumatisk sjukdom. För Bengt Falke handlar det om ledgångsreumatism, en kronisk och allvarlig sjukdom som kan leda till kraftiga funktionshinder, hjärt-kärlsjukdomar och för tidig död. Uppemot 50.000 svenskar har ledgångsreumatism.

http://www.falke.nu (där även högupplösta bilder kan hämtas).

Reumatikerfonden BG 900-3195 är den största finansiären av forskning kring de reumatiska sjukdomarna. Fonden följer Stiftelsen för insamlingskontrolls regler och administreras av Reumatikerförbundet.

Stöd forskningen, lösningen på gåtan ligger inom räckhåll!

För mer information kontakta:
Bengt Falke, 070-846 22 99

Kommentera