Giro d’Italia är 2010 års cykeltur

By | 28 mars, 2010

Giro d’Italia är namnet på årets cykeltur. Precis som när vi gjorde vår alldeles egen variant på världens största cykellopp Tour de France under år 2007 och Vuelta a España under 2009 ska vi nu göra vår egen variant av Giro d’Italia.

Under hela april ska vi ta oss från klacken på den italienska stöveln hela vägen upp till de stora sjöarna i norra Italien

Vi ger oss av från Sverige den 2 april och beräknar återkomma den 1 maj.

I år planerar vi inte att cykla en lång sammanhängade sträcka som vi har gjort vid tre tidigare tillfällen.

– 2005 var det sträckan östersjön – Medelhavet som gällde. Totalt 160 mil från Travemünde till Nice.
– 2006 flög vi till Basel i Schweiz och cyklade 100 slingrande mil genom Tyskland.
– 2008 cyklade vi 135 mil genom ett vårvackert Sverige från Malmö till Sundsvall.

Nu gör vi på samma sätt som i Frankrike 2007 och Spanien 2009 och väljer fyra baser som vi planerar att bo mer eller mindre permanent på. Från dessa gör vi sedan dagsturer eller möjligen kortare turer på några dagar. Vi har bokat biltåg från Hamburg den 2 april och kommer till Verona i Italien dagen efter.

Sedan kör vi de sista 100 milen till vårt startpunkt på södra medelhavskusten på klacken på den Italienska stöveln. Vi har valt ut de fyra områdena efter hur bra de är för cykling med intressanta lågtrafikerade cykelvägar, inte allt för kuperade men med intressanta platser att besöka. Ett av huvudkriterierna har naturligtvis varit att vi vi vill kombinera med att titta på fåglar och växter och hoppas få en del fina bilder på kanske framförallt orkidéer och fåglar.

Områdena är inte 100% spikade i dagsläget, utan vi kommer att fatta beslut efterhand men i den preliminära planeringen är det följande fyra som gäller:

1. Apulien. Klacken på den Italienska stöveln. Här ska finnas mycket fina cykelvägar utan större höjdskillnader. De berömda Trulli-husen måste ju ses och en och annan liten fågelsjö finns att besöka.

2. Monte Gargano. Detta är sporren på stöveln, ett mer än tusen meter högt berg som är världsberömt för den enorma orkidérikedomen. Här finns 62 olika arter på ett mycket lite område. Det är den högsta tätheten av arter i hela Europa.

3. Po-slätten. Ett deltaområde strax söder om Venedig där floden Po bildar ett omfattande våtmarksområde. Enligt vår fågelguidebok ska detta vara ett av de mest underskattade fågelområdena i Europa. Perfekt för cykling med ett vackert landskap utan större höjdskillnader.

4. De stora sjöarna. Vi har ännu inte definitiv bestämt oss för vilken av de fyra stora sjöarna i norditalien vi ska välja. Just nu står valet mellan Garda eller Como och det är nog lämpligheten på cykelvägarna som får fälla avgörandet. Vi läser just nu cykelguideböcker över dessa områden.

Kommentera