Underbar cykeltur, tisdag 14:e april

By | 14 april, 2009

Efter frukost letade vi upp en av Hamelns cykelaffärer. Den var betydligt större och mer välutrustad än Sveriges bästa affär och detta då i lilla Hameln där det enligt uppgift fanns ett par andra lika stora cykelaffärer. Detta säger en del om det enorma cykelintresset i Tyskland. Jag köpte ett par nya ergonomiska cykelhandtag som jag spanat ut på Internet. det går inte att få tag på i Sverige men här fanns det ett antal olika varianter att välja på. Poängen är att de ökar anläggningsytan mellan styret och handen vilket gör att tryckbelastningen minskar. Jag har ju opererat min ena karpaltunnel och är lite känslig för tryck just på handloven så jag har stora förhoppningar på dessa.

Fantastiska cykelvägar i landskapet, här en liten träbro

Fantastiska cykelvägar i landskapet, här en liten träbro

Sedan skaffade vi lite frukt och dryck och gav oss iväg på cyklarna. Vi följde Weser radweg söderut. För fem år sedan cyklade vi större delen av denna radweg och det var ett av skälen till att det blev Hameln nu igen. Visste sedan då hur fint det är i dessa trakter av den region som kallas Weser bergland. Här ser man det andra beviset för det tyska cykelintresset… cykelvägarna är helt perfekta. De går naturskönt och har ofta helt perfekt beläggning, passerar lämpliga orter för lunch och övernattning och är helt enkelt underbara att cykla på.

Fruktpaus vid Weser med blommande träd och buskar

Fruktpaus vid Weser med blommande träd och buskar

Vi njöt i fulla drag i det underbara vårvädret med temperaturer kring  25 grader, vindstilla, träd överallt som blommar, floden som flyter förbi och glada trevliga människor överallt. Så här är cykelturer när de är som bäst. Efter några mil började de bli dags för lunch och vi cyklade över Weser och letade upp en liten restaurang i en by i närheten.

Hagtorn överallt

Hagtorn överallt

Sedan kryssade vi hem på landsbygden genom de nät av cykelvägar som finns överallt. Det är helt makalöst och något som våra svenska beslutsfattare borde få se. När man vet att en stor del av tyskarna vill cykla på sin semester och att Sverige inte ens finns med som cykelland i den tyska cykelföreningens beskrivningar över lämpliga cykelmål, då kan man ana vilka turistintäkter vi går miste om. Gör ett besök på adfc.de och häpna över hur fantastiskt man kan ordna de för cykelturismen.

Bro öer Weser, cykelvägen ligger där nere till vänster

Bro över Weser, cykelvägen ligger där nere till vänster

För oss var det helt underbart att sitta i sadeln igen och Ullas knä fungerade bra igen. Hur skönt som helst och vi stannar en dag till i Hamlen för att cykla Weser radweg norrut i morgon. På kvällen åt vi underbar sparris igen……

Blommand Magnoliaträd i byarna

Blommande Magnoliaträd i byarna

Kommentera