Regn och rusk i Camargue, lördag 11:e april

By | 11 april, 2009

Ni har kanske redan gissat varför vi har valt att åka just till Les Saintes-Maries-de-la-Mer…   ;o)

Omgiven av våtmarker, floder och saliner

Omgiven av våtmarker, floder och saliner

Rätt gissat, det är en nationalpark och här finns Frankrikes kanske bästa fågelområde med en ornitologisk park som ger särskilt bra närkontakter med många arter. Den lilla staden är en mardröm att besöka under högsäsong men så här års är den väl värd ett besök. Den ligger mycket avskild längs ute i det deltaområde som bildas av floden Rhones båda huvudflöden och omgiven av stora våtmarker och saliner för framställning av havssalt.

Kryptan med den svarta Madonnan

Kryptan med den svarta Madonnan

Så här skriver Anna-Lena Stålnacke om staden, dess namn och den svarta madonnan:

”Namnet Saintes-Maries de la Mer kommer från tre Marior: Maria Magdalena, Maria Jacobea, som var syster till jungfru Maria, och Maria Salome, som var mor till apostlarna Jacob och Johannes. Enligt en legend flydde de för att undgå förföljelse efter att Jesus blivit korsfäst. Så småningom landsteg de där Saintes-Maries de la Mer nu ligger.

Men det är inte främst för att hylla de tre Mariorna som romer från hela världen vallfärdar till den lilla staden. De hyllar i stället Mariornas tjänsteflicka, den svarta Sara. Hon är romernas eget skyddshelgon, Även om katolska kyrkan aldrig gett henne helgonstatus. Enligt vissa berättelser hörde Sara till det romiska folket, enligt andra kom hon från Etiopien eller från Egypten.

Varje år, den 24 maj, kommer tusentals romer till Saintes-Maries de la Mer.”

Några av alla tack-tavlor från de som blivit botade av böner här

Några av alla tack-tavlor från de som blivit botade av böner här

Nu var det bara det att vädret var riktigt uselt idag med täta intensiva regnskurar. Vi valde därför att vänta med naturen till förhoppningsvis bättre väder i morgon. Istället handlade vi lite presenter, besökte kyrkan med den Svarta Madonnan. Plötsligt mötte vi ett gäng musikanter som spelade traditionell musik från området och genast livades vi upp en hel del. En karismatisk förgrundsfigur som spelade enhandsflöjt och trumma och trollband en allt större publik. Vi köpte givetvis deras skiva.

Condor spelar på gatorna

Condor spelar på gatorna

En helt suverän Jean-Francois Gerold

En helt suverän Jean-Francois Gerold

Om ni vill höra och se ett exempel på deras musik kan ni titta på detta YouTube-klipp:

http://www.youtube.com/watch?gl=FR&hl=fr&v=13dJHiPy4OM

Kommentera