Frågor och svar, del 2, söndag 12:e april

By | 12 april, 2009

2. Den näst vanligaste frågan jag får, är vilka medicinerna är som gör att jag mår så bra att jag kan cykla långa sträckor och vandra i bergen.

Jag är ju ingen läkare så jag reserverar mig naturligtvis mot eventuella felaktigheter i nedanstående men detta är hur jag har uppfattat det. Vidare vill jag inte göra reklam för enskilda varumärken utan jag håller mig i resonemanget till grupper av läkemedel där det finns ett antal olika tillverkare.

Det viktigaste läkemedlet tillhör en grupp som kallas biologiska läkemedel eller TNF-alfa-hämmare. Det finns kanske 4-5 olika tillverkare med produkter på den svenska marknaden och fler är på väg. De skiljer sig en del åt i verkningssätt och hur de administreras. Vissa tar man själv som sprutor ett par gånger i veckan, andra så sällan som var 14:e dag och andra ges som dropp cirka varannan månad på sjukhus. De har namn som Humira, Enbrel eller Remicade och det finns fler. Det är bara din läkare som i dialog med dig kan avgöra vilken som passar bäst i ditt fall. I bland kan ett fabrikat sluta fungera och då kan eventuellt ett annat fungera istället. Jag känner flera personer som har fått byta fabrikat.

I mitt fall kombineras en av dessa TNF-alfa-hämmaren med cellgiftet Methotrexate. Det finns en uppsjö av tillverkare och jag tycker det blir olika fabrikat varje gång jag hämtar ut dem på apoteket. Jag tar 10 tabletter a 2,5 mg dvs. 25 mg en dag i veckan. Detta är en förhållandevis hög dos men jag har så här långt inte haft några direkta biverkningar. Visst jag blir lite trött just denna dag men i övrigt märker jag ingenting. Methotrexate är i sig en klassisk behandling mot Reumatoid Artrit eftersom den dämpar också immunförsvaret och därmed minskar risken för allergiska reaktionen mot TNF-alfa-hämmaren jag får. Så vitt jag vet bör de tas i denna kombination men ofta med en lägre dos av cellgiftet.

Eftersom Methotrexate bryter ner en aminosyra i kroppen måste jag kombinera med att tillföra folsyra med tabletterna Folacin 4 dagar i veckan. När jag tidigare hade en lägre dos av Folacin hade jag en hel del problem med munsår men med denna högre dos är det helt borta.

Slutligen har min mage blivit lite lättretad under alla år med kortison, antiinflammatoriska och smärtstillande mediciner så jag äter Omeprazol 2 gånger om dagen för att lugna den lite. Även här finns det ett stort antal tillverkare så kapslar/tabletter kommer i olika förpackningar varje gång.

Jag har haft denna kombination av mediciner under 6 år nu. I början kombinerades de med Prednosilon (kortison) och Pronaxen (antiinflammatoriska och smärtstillande) men dessa har jag med en mycket försiktig och långsam nedtrappning lyckats bli av med sedan ett par år.

På det hela taget mår jag alldeles utmärkt med denna behandling och önskar i stort sätt bara att det håller sig på denna nivå. I stort sätt är jag utan biverkningar, visst jag blir nog lite tröttare än andra men det är ju svårt att veta vad som beror ålder, sjukdom eller medicinering. Helst vill jag sova 9 timmar per natt för att må riktig bra men det fungerar med 8 också. Blir det mindre än så märker jag snabbt hur sliten jag blir.

Var 6:e vecka får jag min biologiska livselixir under en timme på sjukhuset i Västervik och några timmar efter att droppet är avslutat blir jag rejält seg. Ofta däckar jag framför TV:n eller datorn och orkar egentligen inte göra något vettigt. På morgonen efter är jag som pånyttfödd igen…. ;o)

Kommentera