Inget för höjdrädda… torsdag 9:e april

By | 10 april, 2009

Även idag är det skönt väder i bergen. Temperaturen kryper upp mot 15 grader och vi ar en härlig dag. Först besöker vi Ainsa som är en otroligt charmig liten bergsstad med 1600 innevånare. Där finns ett charmerande torg med arkader, slott och vackra hus. när vi kommer dit upptäcker vi att det dessutom finns ett biologiskt museum tillägnat nationalparken i allmänhet och lammgamen i synnerhet. Gissa om vi besöker det…   ;o)

Torget i Ainsa och floden i bakgrunden

Torget i Ainsa och floden i bakgrunden

Vi får lite kontakt en kille och en tjej som jobbar där och när de har stängt för lunch berättar de om de mest säkra lokalerna för murkrypare för oss. Efter en supergod lunch på torget ger vi oss upp på fasansfulla serpentinvägar utan räcken långt upp i en sidodal. Inget för höjdrädda och rejält läskigt för oss också.

Vingpenna från lammgam

Vingpenna från lammgam

Väl upp vid avtalad plats ger vi oss i väg på en helt makalös stig längs med klippstupen. På ett par ställen biter jag mig rejält i läppen och undrar om en murkrypare är värd att dö för. Ulla kämpade på så otroligt tappert med sitt onda knä men vill verkligen inget annat. Inget jag sa kunde få henne att avstå från detta… Detta är verkligen en helt magisk plats vi vill komma tillbaka till. Så fantastiskt dramatisk och helt utan skyltar och anvisningar. Vi möter några bergsbestigare i våtdräkter och anar att de har varit längs vår rutt för att utforska grottor. överallt forsar vatten och den ena klyftan efter den andra öppnar sig. Makalöst vackert!

Vandringsvägen mot myrkryparlokalen

Vandringsvägen mot myrkryparlokalen

Så ger vi upp.. det är väl bra att ha kvar murkrypare på ”vill-ha-listan”, då kommer vi ju tillbaka till detta magiska paradis på jorden. Så är det dags för en mardrömsfärd ner för serpentinvägarna utan räcken, knappt breda tillräckligt för en bil och ändå får vi några möten. Blärk…. så i en hårnålskurva av alla upptäcker vi plötsligt lammgamarna närmast under oss i dalen. Så snart vi får en chans drar vi åt handbromsen så hårt vi orkar och rusar fram till stupen… och där ser vi ett par lammgamar igen som cirklar runt för att hitta termik och höjd igen. Vi får en makalös uppvisning av dessa otroligt pampiga fåglar för andra dagen i följd!

Par i lammgam... det ni!

Par i lammgam... det ni!

Vi kommer tillbaka till vår parador i sista stund för att hinna med middag men vår särskilde kypare, som själv älskar gamarna, är förtjust över att vi har fått se dem två dagar i följd. Om jag vill rekommendera en alldeles särskilt naturskön plats på vår jord, där man kan kombinera enastående skönhet och vildhet, med förstklassigt boende och mat…. så intar detta parador en alldeles särskild plats i hjärtat!

Kommentera