Frågor och svar om våra cykelturer

By | 8 april, 2009

Jag har fått ett par frågor på epost som jag tänkte försöka besvara… Det är ungefär 150 olika personer som läser vår blogg varje dag. Ganska få av dem skriver inlägg i vår gästbok eller kommenterar enskilda inlägg, men jag får en del frågor istället via epost och jag tänkte försöka besvara dem en i taget.

Här kommer den kanske allra vanligaste frågan:

1. Hur det är möjlig för en person med ledgångsreumatism (Reumatoid Artrit) att hålla på med dessa resor och ”strapatser” som vi gör.

Svar: Det hade inte varit möjligt utan de moderna biologiska läkemedlen jag får sedan 6 år. Det finns idag kanske 5 olika tillverkare av dem och om de fungerar bra för dig kan de göra lika stor skillnad som de gjort för mig. Jag fick min diagnos år 2000 och jag var under de första åren hänvisade till de traditionella läkemedlen. Delvis på grund av forskningsläget och praxis just då, men även på grund av att man upptäckte en elakartad sköldkörtel cancer hos mig några månader senare. Under dessa första år tog ett antal av mina leder skada och senast opererade jag min vänstra axel i december 2008 då man bland annat plockade bort en led och kortade av nyckelbenet.

2002 var jag jag så dålig att jag inte kunde tvätta håret själv längre och jag väntade bara på rullstolen. För sex år sedan fick jag de nya biologiska medicinerna och det har varit som att vända en hand. Kraft, vitalitet och styrka har återvänt. Var 6:e vecka får jag påfyllning av mitt livselexir i Västervik och dess emellan kan jag ge mig ut på äventyr som detta.

Jag blir förbannad när jag tänker på att det i vissa delar av Sverige bara är knappt hälften så många som i mitt landsting som får möjlighet att prova dessa moderna mediciner. I stället för möjlighet till ett fullt och rikt liv blir de hänvisade till rullstol, handikapphjälpmedel och förtidspension. Det är genom forskning vi kommer framåt med de autoimmuna och inflammatoriska sjukdomarna som exemelvis Crohns, Psoriasis och Reumadoid Artrit. Reumatikerförbundets forskningsfond är den största enskilda bidragsgivaren till denna forskning.

Läs mer här:  Reumatikerförbundets forskningsfond och stöd fonden genom att donera pengar. Lösningen av gåtan finns inom räckhåll, det är bara mer forskning som behövs!

Kommentera