Gamar och berg! Fredag 3:e april

By | 4 april, 2009

Vi vaknade till Opp-opp-opp, härfågelns läte, som vi lärt oss att älska så mycket. Vi hör den varje morgon från vårt rum eftersom vi sover med öppet fönster. Här är härfåglarna så vanliga att man hör dem nästan hela tiden, men ändå är de så svåra att kolla nära.

Pena falcon

Pena falcon

Idag var det äntligen dags för det verkliga Monfrague. Vi tog oss upp till själva kastellet där man har en vidunderlig utsikt över nationalparken. Det är inget för höjdrädda eftersom det saknas räcken och barriärer men det är förmodligen en av Europas bästa platser för gamspaning.

Vy in i Monfrague

Vy in i Monfrague

Här finns allt utom lammgam och största delen av europas grågamar (200 par) + 500 gåsgamspar, ja och så alla smutsgamar också. Just mitt emot klippan Pena Falcon har man en vidunderlig utsikt när värmen och termiken börjar komma och överallt runt omkring finns dessa enorma fåglar som svävar. Detta är en magisk plats på moder jord!

Grågam

Grågam

Gåsgam

Gåsgam

Så småningom är vi mätta och vill längre in i nationalparken. Då upptäcker vi plötsligt vår första blåtrast… och den följs snart av fler. Vi tar oss ända längst in i parken och upptäcker några av de svarta storkar som häckar här. Vi ser deras bon och hur de födosöker strax runt omkring.

Svart stork

Svart stork

Om man är det minsta intresserad av natur är detta en av de mest magiska platserna i Europa. Vi är helt uppfyllda av de mirakel vi har sett runt om kring oss och hoppas att fler får denna möjlighet.

Närkontakt med blåskata och blåtrast

Närkontakt med blåskata och blåtrast

Kommentera