Dålig natt…. bra dag, söndag 5:e april

By | 6 april, 2009

Jag sov uselt denna natt! Lite för varmt och massor med tankar som snurrade runt i huvudet och vid frukosten bestämde vi oss för att stanna en dag extra här i Extremadura. Vi bestämde oss för en ren bilutflykt dels för att skona Ullas knä men även för att hinna med lite kulturella utflykter till bland annat Merida.

Först gällde dock Belen-slätten igen. Förra gången såg vi mest flygande stortrappar. Vi träffade nu ett tyskt par som bodde där i en husbil på en avfartsväg. Vi gav dem en del tips om Coto Donana dit de var på väg och de gav oss en del tips om var de hade sett spel med stortrappar dagen innan.

Stortrappar i trans

Stortrappar i trans, två hannar och 8 honor

Redan innan vi kom fram skymtade vi något på en liten ås och vi krypkörde långsamt närmare. På 100 meters avstånd stannade vi och fick en helt makalös uppvisning från ett 15-tal trappar. Hannarna kan väga upp mot 16 kg, så det är verkligen imponerande fåglar. Under nästan en timme kunde vi på närhåll studera deras otroligt imponerande spel. En engelsman in en Range Rover och ett superlångt objektiv satt ganska nära oss. Det hela avbröts tyvärr abrupt av ett annat helt okänsligt par som helt respektlöst klev ur bilen smällde i dörrarna… och vips var allt slut. Gissa om de fick en utskällning av den engelske fotografen…..

Scenen i den Romerska teatern från 15 innan år 0

Scenen i den Romerska teatern från 15 innan år 0

Så åkte vi ner till Merida som var ett av de första världsarven på UNESCOS lista. Detta beror på de fantastiska utgrävningarna från år 16-15 före vår tideräkning och som visar bland annat en komplett Romersk teater. Otroligt fint med bevarad marmor, enorma mosaiker, statyer och pelargånger.

Exempel på mosaiker i Merida

Exempel på mosaiker i Merida

Dagen avslutades med vad som måste vara ”Ku-Klux-klans” förebilder. Det var någon form av religiös procession där 40 tätt packade personer i espadrillos, bar en madonnastaty i procession med orkestrar före och efter och med dessa strutbeklädda varelser överallt runt omkring + 3 sorgeklädda äldre damer. För oss ger det en aningen udda upplevelse.

5-004

5-005

Kommentera