Wow, Marismas del Odiel, söndag 29:e mars

By | 30 mars, 2009
Änglatrumpeter utanför klostret

Änglatrumpeter utanför klostret

Idag hade vi bestämt oss för att ge oss av västerut mot Huelva och den Portugisiska gränsen. Huvudanledningen var ett tips vi fått av några ornitologer vi mött och dels att vi gärna ville besöka de Fransiskanerkloster som Columbus bodde på när han till slut lyckade övertyga de Spanska hovet om att få göra sin expedition. Han hade redan försökt mer a direkt men misslyckats och nu gjorde taktikern i honom det kloka valet att liera sig med Priorn på klostret som var förtrogen med drottning Isabella.

Salen där Columbus fick sin uppgörelse med hovet

Salen där Columbus fick sin uppgörelse med hovet

Det är lite märkligt för oss att se nationalismen som blommar på ett sådant här ställe, där spanjorerna ska vara stolta över sina erövringar och att 400 miljoner spansktalande  människor i värden gör det till det 3:e största språket på Internet. Det är inte underligt med sådan propaganda att de inte tycker sig behöva kunna engelska….   ;o)   Jag tycker nationalism stinker oavsett om det är österikisk loden eller Spanska galeaser. Jag far till och med lite illa av knätofsar i Dalarna, för även om jag gillar de kulturella olikheterna följer allt för ofta intolerans i dess fotspår…

Skrinet med jord från Amerika

Skrinet med jord från Amerika

Hur som helst, klostret var strålande fint och vi lärde oss en hel del nytt om Columbus och hans tid. Framförallt var det kul att se hur de olika arkitektoniska idéerna blandats.

Kamsothöna
Sedan vidare till dagens höjdpunkt för mig!!! Vi visste sedan tidigare att det finns ett par superrariteter som detta är den enda platsen i Europa man kan hoppas att få se dem på. En av dem är Kamsothöna som bara finns i ganska få individer just här nere. Vi hade en lokal tidigare men där kunde man möjligen få se dem på mycket långt håll i tubkikare. Nu hade vi ett tips om en annan lokal där förtroendeingivande ornitologer sett dem 2 dagar tidigare på mycket nära håll. Efter en stunds letande, avbrutet med en alldeles för dyr lunch på ett snobbställe hittade vi slutligen platsen vi fått beskriven för oss. Till slut hade vi två Kamsothönor med de tydliga röda bollarna på bara 3 meters håll!!!!!!

Mmmm... röda kulor, gråblå näbb, rundad svart kind...

Kommentera