Vårens ankomst i cykelfart, onsdag den 7:e maj

By | 7 maj, 2008

Smedjebacken – Stora Tuna, 44,4 km, 3 tim 18 min, 13,30 km/tim, 389 höjdmeter, sommarväder, upp till 26 grader varmt
”Blommande” fräken (i själva verket är det sporgömmen)

Det är nästan magiskt men vi har haft vår under hela färden. När vi cyklade ut från Malmö den 16:e april var dikena fulla av vitsippor björkarna hade musöron. Idag när vi har cyklat 94 mil och cyklar in i utkanterna av Borlänge är läget faktiskt precis detsamma. Vitsipporna blommar i dikena och björkarna har musöron. Så har det faktiskt varit hela vägen upp genom Sverige. När vi planerade cykelturen pratade vi om att ta med oss våren upp genom Sverige och det har blivit så mycket bättre än vi räknade med. Våra polarunderställ ligger oanvända i cykelväskorna och jag har bara haft på mig regnjackan under ett par timmar när vi befarade att duggregnet skulle gå över i regn. Regnbyxorna har jag aldrig ens packat upp. Något egentligt regn har vi inte haft så här långt…. men det lär väl regna hela den sista veckan under de avslutande 30 milen när man säger på det viset.


Bengt har trötta ben

Under morgonen följde vi Sverigeleden norrut från Smedjebacken. Det var ganska backigt och jag fick gå uppför en del långa sega backar. Det är bra att Björn har lärt sig cykla på liggcykeln så att vi kan byta cyklar när jag blir för trött i benen. Problemet är bara att jag inte kan köra så länge på mountainbiken heller, eftersom jag får ont i mina händer efter en timme eller så. På det stora hela fungerar det dock strålande och jag kör på liggcykeln nästa hela tiden. När det är som mest backigt löser Björn av mig en stund så att mina ben får en chans att återhämta sig.


Grängshammars bruk

Uppe vid Källarbo sneddade vi över berget ner till Grängshammar vid Silvberg. Här finns en fantastiskt fin gammal bruksmiljö som ligger en bit i från allfartvägarna. Det är lätt att föreställa sig vilken aktivitet det har varit här när allt var i gång för 150 år sedan.


Rester av kolhuset

Via några avslutande backar kom vi upp till Dalälvens dalgång som vi följde fram till Stora Tuna och Buskåkers gästgiveri.

Kommentera