Hur fixa bloggen under resan?

By | 8 maj, 2008

Vi har fått en del frågor via epost om hur vi uppdaterar dessa webbsidor under cykelturen och jag ska i en kort artikel försöka beskriva hur vi gör.

Grundprincipen är att allt är uppbyggt med så kallad ”Open Source” programvara. De kallas också för öppen källkodsprogram eller helt enkelt för fri programvara. Tanken är att det är program som är fria att använda och där koden de är konstruerade med är öppen och fri för dig och mig att förändra, anpassa och förbättra. Dessa förändringar kan innebära ändrade funktioner men de vanligaste förändringarna är helt enkelt versioner för olika språk och anpassningar till olika lokala behov. För mig är detta särskilt viktigt eftersom det ger utvecklingsländerna tillgång till bra programvara till betydligt lägre kostnader än de traditionella programmen som exempelvis Windows, Mac OSX och Microsoft Word. Ett av de viktigaste skälen till operativsystemet Ubuntu var att Windows inte gick att få på alla de olika språk som finns i Sydafrika.


Linux Mint, en utvecklad Ubuntu

För några veckor sedan köpte jag en gammal billig bärbar dator på Blocket för cirka 3500 kr. Den heter IBM X40 och duger utmärkt till att använda Linux på. En viktig faktor för mig på cykelturen är att den bara väger 1,2 kg och är ordentligt liten. Dessutom har den trådlöst nätverk och blåtand vilket gör det enkelt att komma åt Internet. Dessutom en kortläsare för de SD-kort som sitter i vår nya lilla digitalkamera. Linux Mint är den Linuxvariant jag föredrar. Det är en uppsnoffsad variant av Ubuntu och använder sig av Ubuntus mekanism för programuppdatering vilket garanterar hög kvalitet och tillgänglighet. Linux Mint utmärker sig genom att vara mera Windowslikt och mer polerat och ”snyggt” än Ubuntu. Linux Mint stödjer alla de funktioner och knappar som finns i denna dator.


Skrivbordet i Linux Mint

Så här skrivet Distrowatch om Linux Mint
:
Linux Mint is one of the surprise packages of the past year. Originally launched as a variant of Ubuntu with integrated media codecs, it has now developed into one of the most user-friendly distributions on the market – complete with a custom desktop and menus, several unique configuration tools, a web-based package installation interface, and a number of different editions. Perhaps most importantly, this is one project where the developers and users are in constant interaction, resulting in dramatic, user-driven improvements with every new release.


Open Office Writer

Texterna skriver jag i Open Office Writer som är den fria världens motsvarighet till Microsoft Office Word. Bilderna tas med en liten kompaktkamera. Vid dagens slut flyttas bildkortet över till datorn och bilderna importeras. Fotografierna organiseras med Faststone och där klaras den grundläggande redigeringen av men om något mera avancerat behövs startar jag upp The Gimp, som är en bildredigeringsprogram skrivet i open source. Det påminner till stora delar om Adobe Photoshop och kan ungefär samma saker men till ett helt annat pris, nämligen inget!

Den som har goda ögon och som tittar på mina bilder här ser att alla dessa program till absolut största delen är på svenska. De är lika bra som program som tillsammans kanske kostar 15.000 kr men nu är fria att använda!!! Varför inte prova några av dem?

När materialet är bearbetat ska det upp på Linuxservern. Serverplats har jag köpt på surftown.se men det finns flera andra likvärdiga alternativ som exempelvis One.com. Det kostar bara några hundralappar per år att ha en egen serverplats och en egen domän som vår ”falke.nu” kan registreras via dem för cirka en hundralapp, så det är inga större kostnader. Jag föredrar surftown eftersom man kan ha flera olika databaser samtidigt, vilket man inte kan på one.com. På servern är webbprogramvaran WordPress som gäller och då kopplad till databasen mySQL. De är naturligtvis också Open Source och tillsammans är det de som presenterar resultatet när ni tittar på webbsidorna med Internet Explorer eller ännu hellre Open Source-programmet Firefox. Jag föredrar WordPress framför andra alternativ som Xoops eftersom det finns så bra metoder att hantera spam i WordPress.

När vi efter en dags cykling når fram till vår destination brukar jag först av allt kolla om det finns något tillgängligt radionät. I ungefär hälften av fallen har övernattningsstället ett eget radionät som de erbjuder de boende och om det inte finns kan jag ibland hitta något öppet nät som jag kan låna en stund. Om texterna är skriva och bilderna är redigerade tar det bara 10 minuter att uppdatera webbservern. Ofta är det ju mer än en dag som ska läggas upp på servern och då kan tiden ibland rinna iväg eftersom allt kanske inte är fullständigt förberett. Bilderna är oftast det som tar längst tid eftersom det kan bli ett 50-tal bilder under en dag och det kan vara ganska knepigt att välja ut de 3-4 bilder som ska användas på webben. De måste beskäras, redigeras och optimeras för webbpublicering vilket tar en liten stund per bild.


The Gimp

När man är på en sådan här intensiv resa och flyttar på sig i stort sätt varje dag, staplas intrycken på varandra och blir snabbt en gröt i minnet. Även om vi gör webben för att sprida information om vårt projekt och hålla alla intressenter informerade, har vi märkt att det också blir ett bra sätt för oss själva att sortera alla intryck. Ulla skriver en kortfattad dagbok i en kalender och jag skriver i datorn varje kväll. När det är dags för en uppdatering går vi igenom våra anteckningar för att se att vår bilder stämmer något så när överens.

Här kommer länkar till några av dessa program:

Open Office

The Gimp

Linux Mint

Kommentera