Hälsingegårdar, måndag den 12:e maj

By | 12 maj, 2008

Alfta – Orbaden (Ã…rbro), 50,4 km, 3 tim 40 min, 13,70 km/tim, 383 höjdmeter, vackert men betydligt kallare väder, 13 grader

Så kom det omtalade väderomslaget. Vi mötte ju fronten igår och idag var det klarblå himmel igen, precis som tidigare men 15 grader kallare. Bara 13 grader men en härligt hög och klar luft.


Gästgiveriet i Alfta

Idag träffade vi personalen på det charmiga gästgiveriet/hotellet i Alfta och de var precis lika trevliga som stället i sig. Det fanns till och med en hängiven cyklist bland personalen. Kerstin som hon hette kom ut till oss och ville prata cykelturer. Kul! Här i Hälsingland har man tagit fram egna cykelkartor och turbeskrivningar och på gästgiveriet funderar man just på hur de ska bli delaktiga i detta. Ska de skaffa cyklar för uthyrning för besökare som vill bo där och utforska omgivningarna. Det skulle gärna vi göra i alla fall!


Ol-Andersgården i Alfta

När vi gav oss av blev det en kort första etapp till turistgården och den makalösa Hälsingegård kommunen förvaltar och visar upp för besökare. Vi blev guidade runt och fick en liten inblick i hur livet kunde te sig för de som bodde på dessa gårdar. Den stora festsalen var fullkomligt dekorerad. I detta fall var det tydligen en kringresande målare från Dalarna som hade fått uppdraget. Fantastiskt! Som väl var stod denna gård tom mellan i 30 år från 30-talet och det är väl den enda anledningen till att allt detta fortfarande finns kvar.


Väggmålningar i festsalen i Ol-Andersgården

Klockan var redan halv tre när vi kom iväg, så även om det var en kort etapp fick vi cykla på rätt bra för att komma fram innan klockan var för mycket. Vi hade därför valt ett par genvägar bland annat över ett par kraftverksdammar. Helt plötsligt spärrades vår väg av en låst grind med massiva stora lås, som skulle tvinga oss att köra tillbaka cirka en mil. Då såg Björn att en bult som höll själva låsarmen kanske skulle gå att lossa. Som tur var fungerade det och vi misstänker att detta kanske är en officiell hemlighet bland ortsbefolkningen för att kunna använda denna genväg.


En genväg blir ofta en ….

Vi kom fram till vårt mål, Orbaden, först vid 19-tiden. En snabbdusch hann vi med innan middag och sedan lögade vi oss i en utomhusjacuzzi till den otroliga solnedgången över Orsjön. Denna utsikt är svår att överträffa och detta är också ett ställe vi gärna återkommer till. Det börjar bli ganska många sådana pärlor på den här cykelturen….. ;o)


Det är lätt att tappa koncentrationen i receptionen i Orbaden, Ã…rbro

Kommentera