Varnhem och Hornborgssjön, måndag den 28:e april

By | 28 april, 2008

Falköping – Töreboda, 77 km, 4 tim 41 min, 16,40 km/tim, 464 höjdmeter, 20 grader varmt

Vi sov gott i trädkojan och när klockan var 9 på morgonen hörde vi att det gnisslade ute på balkongen. Det var värdparet som hissade upp frukostkorgen med hjälp av en enkel hissanordning. Vi dukade ute på terassen och det var verkligen en speciell känsla att äta frukosten uppe bland trädkronorna samtidigt som man spanar ut över nejden.

Islanna Ladugårdscafé

Vi tog farväl av Bosse och Lotta och det känns som vi snart kommer tillbaka till dem och deras unika ställe snart igen. Det har vi redan fått lova vår yngsta dotter Maja. Vi körde norrut mot Broddetorp och följde den makalöst vackra vägen längs den östra sidan av Hornborgasjön upp till Varnhem. Här tittade vi på den enastående klosterkyrkan från 1100-talet och resterna efter själva klostret. Det är ganska märkligt att man valde att uppföra detta pampiga byggnadsverk här mitt ute på landet. Förklaringen är att Cisterciensorden hade etablerat ett kloster just här.

Varnhems klosterkyrka

överallt i dessa omgivningar ser man runmärket på kartan och det är uppenbart att det det finns hur mycket som helst att studera här. Dessutom finns ju allt det biologiskt intressanta som uppenbarar sig genom en blå kärrhök som hastigt drar förbi. En tornfalk visar upp sig desto bättre på riktigt nära håll. Det känns lite surt att hasta vidare men vi ska hinna långt idag, så vi måste vidare.

Lite nyfiken bara…

Under eftermiddagen följde vi Sverigeleden norrut längs med Billingen, Binneberg och Tidan, och nådde fram till Töreboda först vid 19-tiden, rejält trötta i benen efter de sista 5 milen i högt tempo. Här har vi hyrt en liten stuga som vi lite naivt trodde skulle lika pitoreskt vid Göta Kanal. Verkligheten visar med all tydlighet att man inte ska lita för mycket på reklambilderna, det visar sig att stugan ligger omgiven av en väg, två parkeringsplatser och några andra små stugor. Törebodas ungdomsgäng verkar tycka dessa parkeringsplatser är perfekta som övningsplatser för att träna på att köra motorcykel på bakhjulet. Suck, det blir inte helt perfekt alla gånger….. ;o)

Björn och Ulla gick och handlade mat medan jag blev telefonintervjuad av en journalist som arbetar på en artikel om de skenande kostnaderna för nya läkemedel. Vi hade ett bra och trevligt samtal och jag tycker det är jättebra att de intresserar sig för detta dilemma på ett så ordentligt sätt som det verkar vara frågan om här.

Kommentera