En Vårskål, hallon och ett hus bland träden, söndag den 27:e april

By | 27 april, 2008

Ulricehamn – Falköping, 63,7 km, 3 tim 53 min, 16,30 km/tim, 210 höjdmeter, duggregn och 15 grader varmt

Det regnade lätt när vi vaknade och vi bestämde oss för att ta det lite lungt för att det förhoppningsvis skulle hinna sluta innan det var dags för oss att cykla iväg. Frukosten var fantastiskt riklig och vi njöt både av den och det vackra huset. Klockan hade hunnit bli 12 innan vi kom iväg. Det var lättorienterat idag eftersom vi till största delen bara skulle följa cykelleden på banvallen norrut.

Under större delen av eftermiddagen duggade lite lätt. Det var så där lite jobbigt mittemellan dugg och regn som gjorde det svårt att bestämma sig för när det är dags att ta på regnkläderna. När jag väl gjorde det insåg jag att jag borde gjort det redan för en stund sedan.

Scharlakansröd vårskål

Vid ett kort stopp upptäckte Ulla ett gäng märkliga skålsvampar. Det var upp till 7 cm i diameter och intensivt djupröd på ett sätt vi aldrig har sett tidigare. Hemma i Småland ser vi ganska ofta orange skålsvampar med de är betydligt mindre. Vår äldsta dotter Disa Falke är snart färdig etnobiolog i Uppsala och eftersom hon har specialiserat sig på svampar tänkte vi att hon skulle kunna hjälpa oss att bestämma den. Hon kom fram till att det rörde som om Scharlakansröd vårskål, som kan vara lokalt vanlig men annars är mindre allmän. Det stämde ju helt perfekt och vi kunde räkna in 65 exemplar här och det fanns säkert minst dubbelt så många som vi inte såg. Det är alltid lika spännande när man upptäcker något nytt i naturen och för en stund la vi inte längre märke till det ganska ruggiga vädret.

Hallonflickans fyndplats

Lite senare dök det upp en liten skylt bredvid vägen och det var mycket nära att vi bara kört förbi den. Det stod något i stil med ” En liten bit härifrån hittades Hallonflickan”. Ulla kom i håg Hallonflickan som en stor sensation. Hon hittades i denna mosse 1943 efter att ha legat begravd i mossen i cirka 4000 år. Namnet har hon fått eftersom hennes maginnehåll visade att hon ätit mycket hallon strax innan sin död.

Kall och blöt picknick på rekordtid

Efter en rekordsnabb och ordentligt kylslagen picknick under några täta träd fräste vi vidare på cykelleden i allt bättre väder. Efter att ha virrat runt en stund i Falköping hittade vi rätt väg mot dagens spektakulära slutmål. Ett hus bland träden!

Islanna trädhus

I närheten av södra änden av Hornborgasjön har Lotta och Bosse inrättat en fantastisk restaurang med lokalt producerad mat och allt är tillagat från grunden. Inga halvfabrikat är tillåtna och maten uppfyller kraven för så kallad ”Slow Food”. Dessutom har man byggt ett hus 6,5 meter upp i en ek, så att de som vill få en ”himmelsk” upplevelse kan övernatta på plats efter en matupplevelse utöver det vanliga. När jag fick höra talas om detta trädhus planerade jag cykelturen så att vi skulle kunna få en möjlighet att övernatta just där. Det är en liten stuga med en fin dubbelsäng och en makalös terrass där man kan sitta och lyssna på enkelbeckasinerna och storspovarna medan lugnet lägger sig.

Kommentera