Reparation av liggcykeln

By | 13 april, 2008

Den minnesgode kommer kanske ihåg att jag hade rätt stora problem med min liggcykel på den senaste cykelturen. Det var navet i bakhjulet som krånglade och eftersom det inte var något standardnav kunde inte reparatörerna laga det på något bra sätt. De lyckades få bort de värsta problemen men var tydliga med att det bara var en tidsfråga tills det skulle haverera totalt. Nu har jag kört ganska många hundra mil på den och vi bestämde därför att det var dags för en ordentlig genomgång och åkte därför ner till Tyskland en helg.

Konstruktören och tillverkaren av min liggcykel heter Arved klütz och han har sin verkstad i en liten by utanför Hamburg. Cykelmärket heter Toxy och är ganska stort i Tyskland men närmast totalt okänt i Sverige. När jag blev tvungen att operera min handled för Karpaltunnesyndrom ett par månader innan den första cykelturen, ställde Arved upp och sponsrade med halva kostnaden för min liggcykel. Utan hans generositet och vänlighet hade vi fått ställa in den första cykelturen, eftersom det då var totalt uteslutet för mig att cykla på en vanlig cykel. Hans mor har reumatism och han tyckte att vårt projekt var så intressant och viktigt att han gick in i det trots att vi aldrig ens träffats. Fantastiskt!

Ända sedan dess har vi velat träffa honom och nu fick vi äntligen chansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var massor att fixa på liggcykeln så det kändes jättebra att ha två så erfarna tekniker för att få den i perfekt skick.

Byte av kedja och kedjerör. Byte av både fram och bakdrev. Byte av framgaffel och styrlager. Byta av hydraldämpare bak. Nya hjul både fram och bak. Nya bromsklossar, däck och slangar. Justering av växlar och bromsar. Spänning av mesh-sits. Puh!

Kommentera