Linnés Råshult, onsdag den 23:e april

By | 23 april, 2008

Osby – Stenbrohult, 35 km, 2 tim 48 min, 12,30 km/tim, 217 höjdmeter, 17 grader varmt

Det är fortfarande lika fint väder och nu när vinden avtagit blir det snart skönt att ta av överdragsbyxorna och cykla i bara korta cykelbyxor.

Idag är det den kortaste dagsetappen och vi tar oss upp från Osby via en liten grusväg parallellt med järnvägen och hakar efter 5 km på den gamla riksvägen upp till Killeberg och Älmhult. Här finns en lokal cykelledsmarkering med gula skyltar som vi inte har hittat någon info om tidigare. Dessutom sitter de på ett helt eget sätt som förvirrar ganska mycket i början. Det är ju lite konstigt att man inte kollar upp hur praxis ser ut innan man startar upp ett cykelskyltningsprojekt. Sverige är det enda landet vi känner till där man inte har en nationell överblick över vilka regionala och kommunala cykelvägar det finns. I många fall måste man kolla i den enskilda kommunen för att hitta dem om det överhuvudtaget finns någon information på webbsidorna. Jämför man med hur det ser ut i exempelvis Tyskland är det närmast skrattretande dåligt med hur lite samlad information vi har.

Ticka

Vi åt en god lunch på ett fik i Älmhult och fortsatte sedan norrut på den gamla riksvägen. Tack vare att den nya riksvägen går en kilometer längre österut, är det ganska lite trafik där vi kör, men ändå lite för mycket för att det ska vara helt perfekt. Uppe vid Stenbrohult hittade vi vårt bokade övernattningsställe. Det heter Björkelund och är ett charmigt herrgårdgult hus längs med den gamla riksvägen. Ägaren hade lagt nycklarna på ett avtalat ställe så att vi kunde installera oss trots att han inte var hemma. Han hade också lagat mat som vi själva kunde värma.

Minnessten över Linné

Vi lastade av cyklarna och gav oss sedan iväg på en liten tur till Linnés födelse gård. Även om han bara bodde där ett par år kallas den ändå för Linnés Råshult. De flyttade då till Prästgården i Stenbrohult som bara ligger ett par kilometer bort och precis där vi bor. Nu har man satsat på att restaurera Råshult till hur en typisk Småländsk gård såg ut vid denna tid. Det är allt från kryddodling, djurhållning till de hävdade ängarna med hamlade träd. Att döma av parkeringens storlek verkar man ha lyckats etablera detta som en turistattraktion, även om de nu var närmast helt tomt. Jag får lite känslan av Skansen men vet inte riktigt om det är bra eller dåligt…….

Linnés Råshult

För oss som bor i Småland kan jag ju tycka att man kan se liknande marker och byar på betydligt närmare håll och kanske framför allt mindre tillrättalagt. Men det är ju ändå bra att man gör det tillgängligt för många fler än de som hittar fram till våra pärlor i nordöstra Småland.

På kvällen rengör vi våra cyklar. Vi hittar en vattenslang så att vi kan tvätta av dem och med hjälp av en kedjerengörare vi har köpt i Älmhult kan vi äntligen få kedjorna rena efter den vådliga färden på grusvägarna norr om Vinslöv.

.

Svensk Reumatologisk förenings vårmöte i Falun

I dag startar också vårmötet för Svensk Reumatologisk förening i Falun. Jag har varit aktiv på ett antal internationella forum kring reumatism och har sett där hur olika hälso- och sjukvården fungerar i olika länder ur ett patientperspektiv. För oss patienter är det fantastiskt att ha tillgång till en så engagerad, tillgänglig och framgångsrik sjukvård som vi har i Sverige. Det måste ju också vara tillfredställande att arbeta inom reumavården just nu, när allt fler och allt bättre läkemedel kommer fram. Jag hoppas att vårmötet kommer att visa på och sprida information om fler framsteg.

.

Reumatikerförbundets forskningsfond är den största enskilda bidragsgivaren till reumatologisk forskning och vårt lilla cykelprojekt har hjälpt till att samla in medel till den. Under den första året när vi cyklade till Medelhavet, samlade vi in 730.000 kr och i år ska en ny insamling ske. Vi tror att det är mycket viktigt att det finns en bra koppling mellan patientföreningen, forskningen, produktutvecklingen i läkemedelsbolagen och slutligen till vården, för att vi patienter ska få tillgång till en så bra vård som möjligt.

.

Läs mer här: http://www.srf2008.se/index.html

2 thoughts on “Linnés Råshult, onsdag den 23:e april

 1. Jennifer

  Ni har tagit väldigt fina bilder.Och det är kul att följa eran resa.Jag är avundsjuk på er som orkar ta er an en så lång resa på cykel.
  Lite mer bilder på Björn bara ;P Hälsa Björn.
  Ha en fortsatt trevlig resa och hoppas att meterologerna har fel angående vädret till helgen.

  Kramar Jennifer

 2. Kalle o Gucka

  Hej! Vår snälla granne tvärs över gatan bjuder på bredband, så nu kan vi följa er från ostkusten också. Här har de kentska tärnorna anlänt.

  Trevlig Valborg önskar Gunhild och Kalle!

Kommentera