Den första åsen, söndag den 20:e april

By | 20 april, 2008

Hällestad – Sätofta (Höör), 44 km, 3 tim, 14,70 km/tim, 298 höjdmeter, 15 grader varmt


Även idag var det ett fantastiskt väder. Vinden hade mojnat lite så det var ännu skönare än under gårdagen. Vi kom iväg från Torna Hällestad vid 12-tiden och körde öster om Krankesjön upp till Harlösa. Det var jättefina vägar att cykla trots att de är grusbelagda. Gladorna kretsade ofta ovanligt nära och jag ångrade verkligen att jag inte hade med min spegelreflexkamera med ordentligt teleobjektiv, eftersom det hade funnit goda möjligheter för fina flygbilder.

Efter en enkel lunch i Harlösa korvkiosk, satte vi så iväg upp över åsen. Det är en makalös utsikt när man tittar tillbaka ut över landskapet med Kranke- och Vombsjöarna. Den mesta uppmärksamheten gick ändå till att få tillräckligt med luft i lungorna eftersom backarna är både långa och branta.


Väl uppe på åsen blir det mycket vackert med slingrande dalgångar med små åar längs nere. Underbara dungar med massor av vitsippor, gulsippor och svalört. Lärkor som sjunger över fälten och rätt var det är står 9 stycken vita dovhjortar mitt på ett plöjt fält. Vi kan inte låta bli att undra dels var de kommer ifrån och dels vad de gör mitt ute på ett plöjt fält.

Det känns verkligen som att cykla i det svenska vårlandskapet är en helt perfekt sysselsättning. Vi kan faktiskt inte komma på något bättre att göra just nu. Människor vinkar till oss när vi passerar förbi små gårdar och byar och det är uppebart hur mycket alla njuter av det efterlängtade vårvädret.

Sedan bär det av nerför branta backar mot Lyby och här följer vi Skåneleden några kilometer mot Osbyholm under E22:an. Det är mycket vacker cykling genom vårskogarna vid Ludvigsborg upp mot Sätofta som vi når som planerat vid 17-tiden. På kvällen kan vi beundra de fantastiska kungsängsliljorna som redan har börjat blomma.

Kommentera