Presidentval

By | 23 april, 2007

Idag var det presidentval i Frankrike och det har varit ganska mycket uppståndelse kring det eftersom det bland de åtta kandidaterna för första gången finns två kvinnor, varav en Seguene Royal har en rejäl chans att utmana huvudfavoriten Sarkozi. Rasisten Le Pen lurar också som en “dark horse” i kulisserna. Vi har sett det klottrat på många ställen de senaste veckorna “Hög tid för Le Pen”. Han vill kort sagt slänga ut alla utlänningar ur Frankrike. Vi har försökt diskutera det kommande valet med vår värdfamilj men det är inte lätt med vår usla franska….. ;o)

Vår lilla by består ju bara av en enda gata, en kyrka, ett 20-tal hus på varje sida av gatan, ett postkontor kombinerat med miniaffär och så vårt auberge. Men det finns också en borgmästare och han har ett tjusigt kontor och där fransmännen idag beger sig för att rösta.

070422 Val Monmiral-1

Efter frukost gav vi oss ut på en längre cykeltur i omgivningarna. Eftersom vi nu var på en annan plats än den vi ursprungligen tänkt oss (planen var ju Kaftanmannen i Charmes) visade det sig att vår karta slutade precis vid den nya byn Montmiral. Nu hade vi bara karta norrut från byn och det kändes lite knepigt att lägga upp en bra cykelrunda eftersom det inte finns så många vägar här på grund av berg och skogar. Som tur var lyckades vi hitta en översiktligt turistkarta som vi kompletterade med information ifrån vår mycket detaljerade men tjocka bilkarta.

070422 Ulla Orkidee-1

Vägen var ljuvligt vacker och gick genom det böljande landskapet med den ena enastående utsikten efter den andra. Det stod ganska snart klart för oss att det inte skull bli tid för att titta så mycket på fåglar idag (trots att vi såg en pilgrimsfalk nästan omedelbart) utan idag var det orkideer som gällde. Vi upptäckte det ena vackra beståndet efter det andra. Kalkberggrunden gynnar orkideerna och vi blev gång efter annan tvungna att stanna och hoppa av cyklarna, för att fotografera och försöka bestämma dem. De svenska arterna har vi hyffsad hum om men här nere finns så många fler. Som väl är har vi tagit med oss Mossbergs Europas orkideer så vi har nog lyckats bestämma de flesta. Stornycklar, Krutbrännare, Johannesnycklar, Göknycklar och så den nya arten för oss Apnycklar. Om ni tittar på fotot förstår ni nog varför den heter så.

070422 Apnyckel-1

Efter våra cykelturer i det totalt platta Camargue kommer nog gårdagens och dagen cykelturer att ge oss en del träningsverk, för det var rejält långa backar även om de kanske inte var lika branta som i Pyreneerna.

På kvällen var vi helt ensamma med vår värdfamilj, vi satt på den underbara terassen och såg solen gå ner medan de första valresultaten strömmade in. Presidentvalet är i två omgångar, de två bäst placerade går vidare till en andra omgång då presidenten väljs. Förstaplatsen var som väntat tidigt vikt för Sarkozi men det var länge jämt mellan Le Pen och Seguene Royal. Till vår gemensamm glädje vann Seguene. Det visade det sig att valdeltagandet var nästan 85% det högsta i frankrikes moderna historia och Le Pen fick cirka 10%, Seguene 25% och Sarkozi drygt 30 %. Det blir en spännande andra omgång men då är vi redan hemma i Svergie igen.

070422 Ulla Terass-1

Kommentera