Cykeltur mellan vatten

By | 16 april, 2007

I de böcker vi läst om Camrgue inför resan har flera betonat att man inte får missa att cykla den smala landremsa som går öster om Les-Saintes-Maries-de-la-Mer söder om den största dammen ”Etange Le Vaccarés” men norr om Medelhavet. Det är en ganska smal remsa som man kan följa ända bort till de stora salinområdena där en stor del av den lokala havssaltsproduktionen sker.

Vi hade precis packat våra cyklar för att ge oss iväg. Eftersom de inte finns några ställen att fika på har vi med oss en del frukt för att ha till lunch. Just när vi ska lämna byn blir det ett himla stohej och en bil kör runt med ett högtalarsystem på taket och skriker att gatorna måste rensas på bilar för nu kommer de! Plötsligt kommer ett gäng ryttare med några av områdets svarta tjurar lösa men inmotade mellan sig. Bakom dem kör en ambulans beredd att ta hand om eventuella offer, och jag undrar om det är bland oss som betittar spektaklet eller bland ryttarna/hästarna man är rädda för skador…..

070415 Tjurar I Marie

Det hela är över på några sekunder av var tydligen någon slags reklam för den lokala tjurfäktningen på eftermiddagen. Den är en lite snällare variant där det går ut på att plocka rosetter från tjurarna. Jag tycker trots det att det är synd om de stackars tjurarna som måste stå ut med all stress och uppståndelse. Förhoppningsvis har de ett bra liv på de stora fälten mellan dessa spektakel.

070415 Cykling Vid Stranden

Vi har en ljuvlig dag på cykelturen och är iväg i nästan 7 timmar. Vädret är ljuvligt och vi ser massor med spännande saker som vi stannar och undersöker och fotograferar. Vi har ju aldrig varit här vid denna tid på året så mycket är nytt för oss. Höjdpunkten är nog när Ulla upptäcker ett par av långnäbbad mås som simmar ganska nära vallen vi cyklar på. Vi går ner från vallen och sätter oss på några stenar precis vid vattenbrynet. Hanen fiskar precis som han var helt omedveten om oss, bara 5 meter från oss, medan honan ligger några meter längre ut och manar på honom att inte ta några risker. Emellanåt simmar de tillsamman, kråmar sig för varandra och putsar varandra i en ivrig uppvaktning. Vi får en fantastisk uppvisning av dessa sällsynta fåglar under de 20 minuter vi sitter där. Långnäbbad mås en hotad art som bara finns på några ställen i Medlhavet. Den är med på AEWA-listan över hotade arter. Typiska karaktärer är den långa mörkt röda näbben hos hanen, den gula irisen och den svagt rosa bröstet. Även hållning och form på huvud och hals är typiska.

Langnabbad 800

Kommentera