Camargue

By | 15 april, 2007

Nu har vi kommit fram till Camargue, som är ett stort delta och våtmarksområde i södra Frankrike. Det är floden Rhones utlopp i Medelhavet som orsakar detta enorma deltaområde och som är ett veritabelt fågelparadis med ett stort antal unika arter. Efter som det är totalt platt är det också strålande för cykling och ett antal cykelleder genomkorsar området. De kommande dagarna får utvisa om det är så perfekt som vi hoppas för kombinationen cykling/fågelskådning….

Google earth karta

Vi har installerat oss i den enda orten att tala om i hela Camargue, nämligen Les Saintes-Maries- de-la-Mer, som ligger i mitten längst ut mot Medelhavet och är omgivet av stora dammar och våtmarksområden. Den är också berömd för den ”Svarta madonnan” och för att många av Europas Zigenare samlas här i trakten i mitten av maj varje år. Vi återkommer till detta en annan dag.

Idag var det den ornitologiska stationen som gällde och vi blev totalt överrumplade av mångfalden och rikedomen. Den vätter mot den största dammen som heter ”Etange de Vaccares”. Vi har varit i Camargue tidigare men då under juni/juli och nu var det så mycket mer av allting. De typiska flamingoflockarna kontrasterades av styltlöpare, allehanda hägrar och till och med helig ibis. Vi vandrade runt i området i fem timmar och de var ingen svårighet alla fylla mineskorten i kamrorna. Svårigheterna kommer när man ska gå igenom, välja och sortera bland dagens 465 bilder….. ;o)

070414 Flamingo

Vi fick också en ny närkontakt med sumpbäver, som den minnesgode kommer ihåg att vi såg i Arcachong. Då var det ett vuxet djur vi såg ifrån ett gömsle på kanske 10 meters håll, nu var det en liten unge som inte uppmärksammade oss på bara 3 meters håll.

Sumpbäver

Just nu är det helg och precis som i vid atlantkusten i Arcachong, ökar mängden besökare dramatiskt då folk från städerna söker sig ut på landsbygden för lite avkoppling och ledighet. Precis som där är det nästan bara franska besökare.

Kommentera