Streamripper – för att spara Internet radio

By | 1 november, 2006

Jag har upptäckt tjusningen med att lyssna på radio över Internet. Det finns många olika standards och spelare och många upptäcker kanske bara de som deras spelare stödjer primärt. Itunes på en MAC visar sina listor med Winamp för PC har sina. För mig är det Shoutcast som har visat sig vara den verkliga guldgruvan…

Gå till http://www.shoutcast.com och sök efter den typ av musik du gillar bäst. Här hittade jag exempelvis IQ och Metaphor som har blivit något av mina favoritband.

Ganska snart uppstod behovet av att kunna spara musiken för att lyssna på den vid ett senare tillfälle eller för att kunna lyssna fler gånger. Efter lite sökning på nätet hittade jag Streamripper, som jag faktiskt har provat för alla de viktiga operativsystemen Linux, Mac och Windows.

Programmet fungerar alldeles strålande och rekommenderas varmt!

Det sparar musiken du lyssnar på i kataloger efter radiostation, artist och låt så att du senare lätt kan låta exempelvis Itunes sortera in sin i databas.

I början tyckte jag nästan att det kändes lite som fildelning med allt vad det innbär av uteblivna royalties till upphovmännen. Jag vill inte riktigt vara delaktig i det men så hörde jag på min favoritkanal Delicious Agony att alla mina favoritartister var intervjuade där och hade till och med spelat in trailers för de olika programmen. Direkt dämpades mina olustkänslor! Jag har ju också naturligtvis skickat efter de CD-skivor jag har upptäkt här……

Det andra problemet var att denna kanal väljer att sända i en standard som heter AACplus och som nästan ger CD-kvalitet vid 80 kbit/sek, då exempelvis MP3 låter skräp.

Kommentera