Hur hanterar vi foton och bloggen?

By | 3 maj, 2011

Jag har fått en del epost med frågor om hur vi hanterar vår blog under våra resor, om vi verkligen cyklar med en bärbar dator eller om vi förlitar oss på internetcafe och liknande.

Sätten har varierat under dessa 7 cykelturer och jag har hela tiden försökt förenkla och förminska vår utrustning och metoden för att publicera. Några av de tidigare metoderna kan ni hitta beskrivningar för om väljer kategorin ”IT” i vänsterspalten här bredvid.

Själva bloggen ligger på en server där vi hyr plats och kapacitet av Surftown. Det är ett smidigt sätt eftersom vi inte behöver bekymra oss om tillgänglighet och kapacitet. Bloggen är baserad på ”open source” och heter WordPress. Det är helt gratis och ett mycket spritt verktyg och används av hundratusentals bloggar runt om i världen. Man behöver inte ha en egen serverinstallation som vi har utan kan gratis få en blogg hos wordpress.com men då kan man inte helt fritt välja namnet på sin blogg. Vi har föredragit att själva ha kontrollen över bloggen men det kräver lite mera kunskap och insikt än att bara lägga den på wordpress.com.

20110503-105850.jpg
Ofta har vi haft med oss två kameror. En lite mer avancerad systemkamera för fotografering av fåglar och blommor och en vanlig kompaktkamera för landskap och översiktsbilder. Denna är ovanligt vidvinklig och fungerar därför bra vid interiörer. I år lämnade vi den stora kameran och de långa tunga objektiven hemma och förlitar oss bara på kompaktkameran eftersom vi inte skulle färdas genom områden med särskilt fågelintresse. Jag har svurit över det ibland när vi har sett något särskilt intressant men också känt att det var rätt beslut när jag försöker få plats med all packning i våra små cykel väskor varje morgon.

Bildkortet från kompaktkameran är ett så kallat SD-kort och kan läsas in snabbt och enkelt till datorn med en liten adapter som inte är mycket större än ett frimärke. Själva datorn är en iPad2 från Apple. Den väger bara 600-700 gram är i A5-format och mindre än 1 cm tjock, perfekt som resedator alltså. Eftersom den har ett virtuellt tangentbord behövs inget externt tangentbord som vi har haft vid några av de tidigare resorna. Det tar en stund att vänja sig vid detta skärmtangentbord men jag skriver nästan lika fort nu som på ett vanligt tangentbord men jag skulle välja ett vanligt tangentbord om det gällde längre texter än några få sidor. Eftersom batteriet dessutom varar i 10 timmar är det en närmast perfekt resedator.

Det ingår en hel del program från början i denna dator men jag har kompletterat en del för att förenkla och förbättra funktionalliteten. Program till iPad kallas för Apps och kan alla köpas relativt billigt från Apples AppStore.

Foton: Redigeras i Photogene. Liknande funktioner som Photoshop. Snabbt och enkelt.
Text: Skrivs i Pages. Apples egen ordbehandlare.
Blogg: WordPress. WordPress har en gratis app för deras blogg.

När vi har valt ut foton och jag har redigerat dem i Photogene och texten är skriven i pages använder jag WordPress appen för att sätta ihop det hela till en blogpost. För själva uppdateringarna förlitar vi oss på att vi kommer åt trådlösa nät på de ställen vi bor på. Ofta helt gratis, ibland mot en avgift och ibland finns ingenting fungerande. Vår erfarenhet att det brukar fixa sig på ett par dagar….. Några enstaka gånger har vi använt 3G-nätet för att posta på bloggen men det kostar snabbt stora pengar så det används bara om vi inte lyckas hitta ett trådlöst nät på 3-4 dagar.

20110503-110335.jpg
Vi packade inte heller ner någon fågelbok på årets resa utan köpte istället appen ”Birds of Northern Europe”. Bildmaterialet är väl gjort för en Iphone och är undermåligt på en iPads större skärm men texterna, utbredningskartor och inspelade fågelläten har vi haft stor glädje av.

Jag har också med ett par romaner som jag läser på Kindle reader iPad. Favoriten så här långt rekommenderades av vår son Björn och den heter ”A short story about nearly everything” av Bill Bryson. Jag vet att många är skeptiska till att läsa på en dator men jag tycker det är en fascinerande upplevelse och eftersom jag är en sån som har flera böcker på gång samtidigt uppskattar jag möjligheten till att sätta bokmärken och att ha en hel binge böcker med mig men som ändå tar mindre plats än en enda bok.

Amazon som jag köpte den ovan nämnda boken från, är världens största postorderföretag för böcker. De säger att deras försäljning av e-böcker nu är större än försäljningen av pocketböcker. E-böckerna är bara marginellt billigare så folk köper dem huvudsakligen för den omedelbara nedladdningen, smidigheten att ha med sig flera böcker och att slippa skaffa fler bokhyllor…. Men jag tror att det i första skedet huvudsakligen är just pocketböcker det ersätter, praktböcker vill folk nog även i fortsättningen ha.

Slutligen använder vi Skype i iPaden för att ringa hem nästan gratis!

Kommentera