OggVorbis i Itunes på en Mac

By | 29 oktober, 2006

Jag har alltid fördragit OggVorbis som ljudfilsformat. Eftersom jag valde en ganska stor hårddiskbaserad musikspelara (även kallad MP3-spelare) som förutom MP3 även stöder OggVorbis har jag efterhand rippad många av våra CD-skivor för att kunna ha med på resor. Jag har även rippad skivor med fågelljud för att kunna ha med när vi är ute och skådar fågel.

OggVorbis är ett självklart val när man använder Linux men även i Windowsvärlden har det fått ordentligt fotfäste eftersom det ger betydligt bättre ljud vid motsvarande filstorlekar om man jämför med MP3.

Nu skulle jag börja testa de nya Intelbaserade Mac:arna och fann till min stora besvikelse att Itunes inte stödjer OggVorbis. Inte så konstigt eftersom Apple i sin girighet vill att deras monopolkunder köper sin musik och har ett ganska stort bibliotek från Apples egen Itunes store som ju är baserad på formatet AAC.

Nu har emellertid fler upptäckt detta behov och de kreativa människorna i Open Source -världen har hittat en lösning:

Se till att Itunes och Quicktime (Itunes bygger på Quicktime) och gå till följande sida och ladda ner installationspaketet:

[thumb:48:l] http://www.xiph.org/quicktime/download.html

Voila! Simple as that!

Kommentera