Pressmeddelande om ”Cykla för livet” 2006

By | 2 april, 2006

Pressmeddelande 2006-03-30

Reumatiker cyklar från Schweiz till Sverige

Hur är det möjligt för en reumatiker att cykla drygt 100 mil genom Europa? Svaret finns i de nya biologiska medicinerna mot reumatism. Efter år av smärta och tilltagande orörlighet fick Bengt Falke för två år sedan tillgång till en av dessa så kallade TNF-alfa blockerare och för andra året i rad kan därför Bengt och Ulla Falke nu ge sig ut på en långresa på cykel. ”Cykla för livet” är både en personlig triumfresa men också ett sätt att fästa uppmärksamhet på de nya behandlingsformerna, som betydligt fler borde få tillgång till. Bengt Falke säger att det känns viktigt att visa vilken skillnad dessa mediciner har gjort för honom och hans familj.

– Jag trodde att jag skulle sitta i en rullstol vid det här laget, säger han! För två år sedan kunde jag knappt lyfta en kaffekopp, knäppa skjortknapparna eller dra upp gylfen. Och nu står jag här! Smärtan är borta och jag rör mig nästan obehindrat. Det känns fantastiskt!

– Det tråkiga är att alla reumatiker inte får tillgång till de här nya medicinerna. Alldeles bortsett från det oerhörda mänskliga lidandet, kostar det mer för samhället att ha mig långtidssjukskriven eller förtidspensionerad än frisk med behandling. Det är ju självklart. De strukturer i vårt system som motverkar detta måste bort, säger han!

Förra året föddes så idén om att på något sätt försöka betala tillbaka en del av allt det stöd och hjälp han fått under den värsta sjukdomstiden. Därför gav han sig ut på cykelkampanjen ”Cykla för livet” för att stödja Reumatikerfonden. Tillsammans med hustrun Ulla cyklade Bengt Falke en fem veckor och 160 mil lång triumfresa från östersjön ner till Medelhavet. Under resan skickade Reumatikerförbundet ut ett insamlingsbrev som via ett kontrollerat 90-nummer nu har resulterat i drygt 730.000 kr till forskningen. I år planerar paret att cykla från alperna i Schweiz till Sverige via floder och kanaler i Tyskland. Under fyra veckor tar de med sig våren upp genom Europa och hem till Sverige. Förhoppningen är att fler ska uppmärksamma vad moderna mediciner kan åstadkomma, samtidigt som man vill ge lite hopp till andra som lider och ännu inte har fått möjlighet att prova dem. Hela projektet kan följas via en dagbok på Internet, http://www.cykeltur.se där även högupplösta bilder kan hämtas. Reumatikerfonden BG 900-3195 ger stöd till forskning om de reumatiska sjukdomarna. Fonden följer Stiftelsen för insamlingskontrolls regler och administreras av Reumatikerförbundet. För mer information kontakta: Bengt Falke, 070-652 24 23 Annelie Norberg, Reumatikerfonden 08-505 805 37, 0733-68 93 11

 

Kommentera