Dammar, dammar och åter dammar!

By | 26 april, 2007

Jordarten i Dombe är mycket lerhaltig. Det gör att regnet inte tränger ner i de underliggande jordlagren utan samlas i pölar på ytan. Detta har befolkningen i detta område använt sig av sedan länge och gjort oräkneliga dammar. Just kring den lilla stad där vi bor, Villars_Les_Dombes finns det drygt tusen dammar av detta slag och som nyttjas för ett underligt växelbruk. Först släpper man in vatten i dem och odlar fiskar, framför allt braxen. På hösten släpper man ut vattnet till största delen och fiskar upp fiskarna man odlat. Under nästa år odlar man majs och året därpå är det dags för Havre. Sedan börjar man om från början med fiskodling.

070426 Dombe

Och det är klart att under året med fiskodling är dammarna högintressanta för allehanda fåglar, som ankor, hägrar och andra vadare. Därmed är de också intressanta för cyklande fågelskådare från den fjärran nord… ;o)

De dammar som vi kände till från vår cykeltur från östersjön till Medelhavet för två år sedan, de var nu inne i något av de andra skedena i skiftesbruket, så vi fick istället hitta andra dammar. Det var inga problem för varken oss eller fåglarna och vi upptäckte bland annat en koloni av de sällsynta purpurhägrarna i en helt ny damm. Spännande!

070426 Ulla Tub

Idag var den första dagen med delvis mulet väder på mycket länge och vi trodde till och med att det kanske skulle bli regn. Vid ett tillfälle funderade vi på¨att cykla hem och hämta regnkläderna men vi satsade istället på vår tur. Istället fick vi en underbar cykeltur genom detta lantliga dammlandskap. Vi stannade vid än den ena och än den andra biotopen. Monterade upp vår tubkikare och spanande av livet runt omkring oss. När vi blev trötta stannade vi och klev av cyklarna i någon liten by och tog en smörgås och en öl i någon liten bar. Växlade några artighetsfraser med de andra besökarna och drack de suveränt goda kaffet!

Dombes är ett rätt speciellt område eftersom det inte finns mycket hotell och restauranger. Vi känner bara till tre hotell i hela området plus några få chambre d’hotes. Vi tolkar detta som om området inte är särskilt turist exploaterat ännu. Ja just nu är ju inget av de områden vi besöker särskilt hår belastat av turister men vi vet ju att flera av dem med bestämdhet ska undvikas i juli-augusti när fransmän och tyskar har semester. Då kan de charmiga småorter vi nu har besökt raskt förvandlas till turistinfernos med höga priser, trötta innevånare och fulla hotell och restauranger. Det som var tänkt att bli en härlig semester kan bli en dyrköpt läxa istället.

070426 Svarthalsad

Ibland kan jag tycka att det är rätt sorgligt med hur ensamma och utsatta vi nordbor är. Det är klart att vi har anpassat oss till våra förutsättningar men jag undrar lite varför vi har så många sorgliga och utsatta människor i vårt samhälle, när det ser så annorlunda ut i stora delar av Europa. Visst det finns alkoholister på gatorna här också, även om de inte är lika många, och det finns enorma problem i gettoförorterna i Frankrikes större städer. Men de människor vi möter behandlar varandra, sina barn och sina äldre släktingar på ett helt annat sätt än vi gör i Sverige. Det gör mig lite sorgsen…….

Hade vi tagit emot Kaftanmannen och MC på samma sett som de gjorde med oss om de bara hade stått på vår tröskel, helt olämpligt och oberäkneligt som vi gjorde. Jag hoppas att svaret är ja, men jag vågar inte riktigt garantera det! Testa oss!

Kommentera