Uppdatering av webbsidorna?

By | 24 april, 2005

Måndag, Maj 16. Vivieres, 25 grader. Svar på frågor om vi uppdaterar webben.

Jag har fått ganska många brev med samma fråga….. hur kan du uppdatera webbsidorna långt ute på den Franska och Tyska landsbygden? Finns det verkligen Internetcafeer där? Släpar du verkligen med en bärbar Pc för ett kunna uppdatera sidorna? Hur kan ni få ner storleken på fotografierna så att de passar till webben?

Här kommer några försök till svar och en liten förklaring till hur jag gör.

1. Vi har 5 Megapixelkameror med oss och tar alla bilder i högsta upplösning. Bilderna lagras på SD-kort (Secure digital).

2. Dessa kort kan flyttas över till vår handdator (PocketPc med WindowsCE) och de utvalda bilderna kopieras in på datorn. Handatorn kommer från HP och har modellnamnet Ipaq 6340.

3. Sedan sätts ett annat kort i där alla program ligger lagrade eftersom handdatorns minne behövs för behandlingen av de stora bilderna.

4. Bilderna tas in i programmet Pocket Artist (version 2.7), beskärs eventuellt eller editeras på annat sätt. Pocket Artist är en miniversion av Photoshop och fungerar på ungefär samma sätt med lager osv. Slutligen förminskas bilderna till cirka 300 pixel på den längsta sidan och sparas med högsta JPG-kvalitet på samma minneskort som programmen ligger. Nu har bilden som från början var kanske 2 MB blivit endast 50-100 KB stor.

5. Så är det dags att skriva texten. Till detta har jag ett löst, ihopvikbart tangentbord från ThinkOutside med bra kvalitet på tangenterna. Tangentbordet kommunicerar med hjälp av radio (Bluetooth) med handdatorn. Egentligen ska inte tangentbordet fungera med Svenska tecken. men med hjälp av programmet Sunnysoft Interwrite (version 8,5) och små klisterlappar jag har satt fast på tangentbordet, har jag löst detta.

6. Jag använder programmet Textmaker (rev. 405) för att skriva texterna i. Det är ett mycket komplett program och påminner i stora stycken om Word. Så vitt jag vet är det det enda programmet för PocketPC som har inbyggd rättstavning på flera språk.

7. Handdatorn har även en inbyggd telefondel och med hjälp av mobiltelefonnätet kan jag komma i kontakt med Internet. Det är förfärligt långsamt och dyrt om man är van vid bredbandsuppkopplingar, men det går.

8. Med hjälp av programmet PocketFTP (Version 1.0) kopieras bilderna upp i speciella kataloger på webbservern i Danmark.

9. Så är det dags att starta webbläsaren Netfront (version 3.1). Denna kan hantera ramar, javascript och annat som krävs av en normal webbläsare idag och med hjälp av den kan jag komma åt publiceringsverktyget på minwebbserver och lägga in texten och koppla ihop bilder med text.

Ganska komplicerat, eller hur? När man har gjort det några gånger fungerar det faktiskt ganska bra. Fördelen är att kunna uppdatera webben överallt där det finns mobilteckning med en mycket liten lätt och kompakt utrustning. Den största nackdelen är att det är svårt att få bra överblick över det man skriver med den lilla skärmen, vilket gör att skrivfel och dubbelslag lätt slinker med.

Kommentera