Speyer, Maj 1

By | 24 april, 2005

Lördag, April 30. Schlitz – Fulda – Heidelberg, 13 – 20 grader

Fulda radweg har blivit allt mindre organiserad ju närmare Fulda vi har kommit. Idag skulle vi bara ta oss in till själva Fulda där själva floden och cykelvägen börjar. Tyvärr blev det på ganska dåliga och leriga vägar eftersom det har regnat så mycket de senaste dygnen, så det tog betydligt längre tid än planerat att ta sig de drygt 25 km in till Fulda. Väl där kan vi konstatera att vi nu har följt Elbe – Lubeck kanal, Weser radweg och Fulda Radweg i drygt 70 mil till källan. En bra bit av vår resa är avslutad och vi har verkligen stormtrivts med den. Låt oss hoppas fortsättningen blir lika bra!

Nu lastade vi in oss, cyklarna och en matsäck på det lilla lokaltåget och åkte över till Heidelberg, som var vår planerade startpunkt för att följa Rhein in i Frankrike och landskapet Alsace. I Heidelberg hade redan det högtryck kommit som vi väntat på i några dagar och som alla hade pratat om längs med Fulda. Vi blev rekommenderade ett mysigt hotell i den gamla stadsdelen på bara 15 minuters promenad ifrån det gamla slottet som från en höjd vakar över den gamla stan. Det kändes som den första sommarkvällen hade infunnit sig och vi satt upp till sent på en Italiensk uteservering några kvarter från både vårt hotell och den stora katedralen. Jätteskönt och en sorts försmak om kommande kvällar i Frankrike, hoppas vi.

Onsdag, Maj 1. Heidelberg – Speyer – Römerburg, 42 km, 3t 12m, 94 möh, 31 grader i solen

På förmiddagen gick vi upp till heidelbergs slott. Det ligger på en klippa med en fantastisk utsikt över staden. På de gamla kartorna kan man se att det det tidigare bara fanns en enda bro över floden Neckar och att slottet då måste ha haft ett oerhört strategiskt läge. Det var också mycket omtalat på grund av de fantastiska trädgårdarna, vilka man nu bara kan ana. På samma sätt som i en del andra historiskt intressanta städer formligen kryllar det av Japaner. Man kan bara fundera över hur det ska bli när Indier och Kineser börjar tillägna sig samma resmönster som Japanerna….

Efter lunch i centrala Heidelberg hämtade vi våra cyklar och packning och gav oss iväg för att hitta en cykelväg ut ur staden. Det gick lättare äv väntat och vi fann en cyklväg som hette ODM Odenwald – Madonnen – weg, som gick åt rätt håll ner mot Rhein. Längs med cykelvägen kryllade det av tyska helgcyklister, hela familjen som tagit cykeln ut i de vackra bokskogar som omger Heidelberg. Det är en otrolig skillnad mot hur vi svenskar använder cykeln. Efter en oavsiktlig omväg kom vi till Hockenheim racerbana och sedan körde vi över Rhein. På andra sidan kunde vi inte låta bli att kolla in kejsarkatedralen i Speyer, som började byggas på 1000-talet och är en av de största romanska katedralerna i hela världen. Den påminner en aning om domkyrkan i Lund, bara så mycket större.

Kvällen började närma sig och en dag i sommarsol började ta ut sin rätt både i skinnet (rött) och sinnet (trött). Vi hittade ett trevligt Gasthaus i en liten by en bit söder om Speyer och åt förmodligen den sista tyska sparrismiddagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 .

Kommentera