Montrevel-en-Bresse, Maj 8

By | 24 april, 2005

Lördag, Maj 7. Cernay (Mulhouse) – Saint Remy (Chalon sur Saone), 180 möh, 13-20 grader

Nu var det slut på att följa Rhein och dags för att ta oss ner till Saone för att följa den och sedan Rhone ner till Avignon. Det kändes ganska skönt att kliva på det lilla lokaltåget eftersom stormliknande vindar drog in i dalen och piskade regnet framför sig. Vi hade fått det som direkt motvind….

Nu blev det några intressanta timmar genom bergspassen och ner till staden Chalon sur Saone, som är startpunkten för det sista benet längs med Saone och Rhone. Tågresan blev extra intressant på grund av de personer vi träffade på tåget. Dels Abduhl Aziz som var gästarbetare i Nice och som ursprungligen kom från Tunisien. Han var oerhört trevlig och hans historia ska jag ta med som ett avsnitt i boken. Där var också ett äldre tyskt par som touringcyklar precis som vi. De hade tänkt cykla runt i Bourgogne under några veckor. Ett helt annat tempo än den Horst från Dussedorf som vi mötte i Neuf-Brisach. Han skulle cykla till Sicilien på 10 dagar över alperna! Inga ombyten eller regnkläder…. regnar det får man cykla tills man blir torr, resonerade han. Behöver jag säga att vi är mer tilltalade av vår typ av cykling?

Väl framme i Chalon blev vi rekommenderade ett litet hotell i grannbyn Saint Remy och som vanligt visade sig rekommendationer från lokalt folk vara alldeles rätt.

Söndag, Maj 8. Saint Remy – Montrevel-en-Bresse (Bourg-en Bresse), 80,5 km, 5t 31m, 180 – 224 möh, 20 grader

En fantastisk dag! På allt mindre vägar tog vi oss ut ifrån Chalon och styrde ner åt sydost. Trafiken glesade ut allt mer och till slut var det bara enstaka bilar och cyklister vi såg. Landskapet böljade fantastisk vackert och vid horisonten åt öster kunde vi skölja konturerna av alperna, till och med någon snöklädd topp på långt avstånd. Vi kom snart in i landskapet Rhone-Alpes. Det blev allt glesare mellan byarna och därmed också mellan barer och restauranger och vi började så smått bli hungriga. Mitt ute i ingenstans dök det så upp något som liknande en bar och det satt mycket riktigt ett par gubbar där inne. Jodå, vi skulle kunna få äta och när vi tittade på hennes menu såg den ut så här

Förrätt
Dagens rätt
Ost
Dessert
Kaffe

Vi slog till! Trots den lite otydliga specifikationen fick vi en smakupplevelse utöver det vanliga med bland annat tupp i vin och en deserttallrik med 6 olika smådeserter. Här är man oerhört stolta över sina Bresse-höns som har en särskild kvalitetsutmärkelse. Efter att ha smakat förstår vi varför och när man ser hur hönsen har det känns det ännu bättre. Små grupper av höns spatserar omkring på stora ängar. Här borde våra svenska hönserier göra studiebesök… och varför inte smaka på skillnaden.

Med välfyllda magar kom vi snart in i ett vägvinnande tempo och njöt av det böljande landskapet. Framåt kvällen hade vi kört hela 8 mil och hittade slutligen en mysig Chambre DHotes i utkanten av den lilla staden Montrevel-en-Bresse. Det var ett gammalt par som inte riktigt visste hur väl de ville oss. Charmerande!

Kommentera