Fantastiska våtmarker i Dombes, Maj 10

By | 24 april, 2005

Måndag, Maj 9. Montrevel-en-Bresse – Marlieux (Villars-les-Dombes) 41,3 km, 3t 2m, 273 möh, 20 grader, Fint väder med skiftande molnighet

När vi planerade resan på hemmaplan var det några områden som vi bestämt ville komma till. Ett av dem heter Dombes och är ett våtmarksområde nordost om Lyon. Man måste titta på kartor med rätt bra skala för att hitta det, trots att det är ett område på 3*3 mil med i stort sätt bara dammar och naturliga våtmarker. Vi har velat komma hit sedan länge men trots att vi har varit i Frankrike så många gånger har vi aldrig kommit igenom detta område, kanske beroende på att det ligger bredvid alla större vägar.

Idag lämnade vi Rhone-Alpes och kom in i det betydligt flackare Dombes. Vi körde på de allra minsta vita vägarna på vår karta som är i skala 1:100.000. Trots att detta motsvarar de minsta svenska grusvägarna är de oftast asfalterade och av bra kvalitet i Tyskland och Frankrike. Det beror naturligtvis på att de inte har någon tjäle och att vägarna med endast minimalt underhåll, håller bra standard i många år. I Dombes betyder det också nästan ingen trafik alls, glest mellan byarna och därmed glest mellan matställen och hotell.

Vi svängde in i den minimala byn Chaveyiarat för att titta på kyrkan från 1100-talet. Kyrkan var jättefin men döm om vår förvåning när byn hade en Bar de Sports. För skojs skull frågade Ulla om vi kunde få äta där. Jodå, om vi nöjde oss med Plat du jour, och så började det igen….

Sallad med ankpate som förrätt
Något som liknar fläskkarre och vildris som huvudrätt
Ostbricka med 7-10 fantastiska ostar
Fruktsallad som dessert
Kaffe

Till detta ingår valfri mängd rödvin och jättegott lantbröd. Det var två jättetrevliga systrar som drev denna lilla bar/restaurang mitt ute i ingenstans och det kändes som ett privilegium att få vara ompysslade av dem.

Pris? 11 Euro… tänk vad man får på en normal vägkrog för 100 kr.

Det var nog tur att det inte var någon trafik på den lilla väg vi använde för att ta oss till vårt nattkvarter i Marlieux. Detta visade sig vara en mysig liten by och vi fick ett bra rum i Provencalsk stil men av någon konstig anledning smakade inte maten något vidare på kvällen

Tisdag, Maj 10. Marlieux – Saint Croix (Montluel) 25 km, 1t 49m, 281 möh, 18 grader. Fint väder med växlande molnighet

Ja, idag blev det inte så mycket cyklat. Desto mer upplevde och såg vi. över hela Dombes kretsar Storkar. De går på åkrarna och letar mask som måsar. När man sitter och äter lunch eller fikar i någon liten by kretsar det hela tiden några Storkar på himlen. När man är ute på småvägarna kör man hela tiden nära de olika dammarna och våtmarkerna och luften vibrerar av grodor och paddors läten. Prima Storkmat!

Idag var det stor Hägerkurs för Ulla och mig. Vid en och samma damm såg vi i tur och ordning Grå Häger, Purpurhäger, Silkeshäger, Egrätthäger och Natthäger. Vi kunde bara stå där så kom de och visade upp alla sina tydliga kännetecken så att vi kunde vara säkra på vår bestämning. Att vi dessutom såg en massa andra spännande saker gjorde att dagens cykeletapp blev den kortaste hittills. Dagen slutade med att vi nu sitter på andra våningen på en mycket lantlig Fransk bondgård där vi har hyrt en liten lägenhet i utkanten av dammområdet. Även här har man Bresse-höns som går fritt i stora kohagar tillsammans med pärlhöns och ankor. Värdfolket har just serverat oss sallad, omelett, ost, äpplen och så naturligtvis rödvin och bröd. Precis… det blir fyra rätter det också.

Eller som Galenskaparna och After Shave sjunger-

De ska va gött och leva, annars kan det kvitta…..

Kommentera