Deja Vu, Cernay, Maj 6

By | 24 april, 2005

Fredag, Maj 6, Neuf-Brisach – Cernay (Mulhouse), 42,6 km, 3t 28m, 202 – 326 möh, 12-18 grader. Deja Vu – Flash back, Maj 6

Vi var ju totalt ovetande om denna stad utan tyckte bara den såg lustig ut på kartan, många skyltar pekade dit och den låg längs vår väg. Det visade sig att vi hamnat i en mycket spännande stad. Ludvig den XIV hade beslutat att det skulle byggas en ny fästning för att försvara Alsace och Rhein och fingret hamnade på platsen för Neuf-Brisach. Hela staden byggdes innanför en 9-kantig dubbel mur av fantastiska dimensioner och så är det faktiskt fortfarande, att hela staden är innanför murarna. Se på fotografiet här till höger. Här formades en hel generations liv av att bygga upp detta oerhörda byggnadsverk, bara för att Ludvigs finger hamnade just här…..

Deja Vu – tillbaka till ungdomen i Skåne som en ögonblicklig flashback. Det var den pinande motvinden som ven i öronen, det iskalla regnet som letade sig ner innanför kragen och det långsträckta slättlandskapet som bredde ut åt alla håll, som gjorde att jag omedelbart fördes tillbaka till tonårens pinande cykelfärder över slätten i Skåne. Ofta på väg till Krankesjön för att titta på fåglar eller till Häckeberga för Skogsknipprot. Dit gick väl bra men motvinden på väg hem till Malmö har tydligen för evigt etsat sig fast i minnet.

Idag var det 12 grader, motvind och ett envist regn, det var bara tanken på en god lunch som fick oss att kämpa vidare. Vi blev belönade med en storartad trerätters menu i den lilla byn Hirtzfelden, mitt ute på slätten, med en mil till närmaste by. En bistro varmt rekommenderad av folket i byn, svarade upp till alla våra förväntningar…. Med fyllda energidepåer kunde vi sedan ta oss förbi Mulhouse upp till staden Cernay, som kallar sig porten till Vosgeserna. Vi bor vid kyrkan på stora torget, mitt i byn och med bergen precis ovanför. För en liten stund sedan var vi med om en del av ett katolsk barndop i kyrkan. Ganska annorlunda än vad vi hade trott. Min Deja Vu har gått över nu…

Kommentera