Hamlen, Vilodag, April 23

By | 24 april, 2005

Lördag, April 23. Hameln, 20 grader

I morse bestämde vi oss för att ta en vilodag och stanna här i Hameln. Dels för att hinna tvätta kläder och rengöra/smörja cyklarna men kanske framför allt för att kunna titta närmare på denna lilla vackra stad. Jag tänkte också passa på och svara på en vanlig fråga.

Varför gör ni detta projekt? Genom att göra något som man inte normalt förknippar med någon som har ledgångsreumatism, hoppas vi att vi får en del uppmärksamhet i media vilket kan fästa fokus på vad vi har att säga.

1. Vi vill visa att det finns hopp även för de som har drabbats av en svår och kronisk sjukdom. Livet är inte slut, det går att hitta nya glädjeämnen och utmaningar. Cykla för livet är ju vår personliga triumfresa men genom att göra den offentlig känns den ännu mer meningsfull.

2. Den Svenska sjukvården är fantastisk bra. I media belyses ofta bara de negativa sidorna men i internationella jämförelser framstår vår sjukvård allt som oftast i toppklass. För min egen del har jag fått ett fantastiskt bemötande av de läkare och sköterskor jag har mött och jag tycker det känns viktigt att även dessa erfarenheter hörs.
Dock är det så att betydligt flera borde kunna få tillgång till de moderna biologiska mediciner som jag har fått. Bara 5-10% av de som borde kunna behandlas med dessa får tillgång till dem på grund av den höga kostnaden som givetvis belastar landstingen. Utan denna behandling kan effekterna i stället bli sjukskrivningar och förtidspensionering, som i stället belastar en annan huvudman (Försäkringskassan).

3. Dessa nya läkemedel är resultatet av en långsiktig och oerhört dyr forskning. Nästa generation läkemedel som slår ännu tidigare i orsakskedjan, finns precis om hörnet. Man börjar ana lösningen på gåtan men det krävs fortsatt forskning för att hitta den till slut. Reumatikerförbundet har genom sin Reumatikerfond stött den reumatologiska forskningen med mer än 170 miljoner kronor. Vårt lilla cykelprojekt hoppas kunna dra in 500.000 kr till fondens fortsatta verksamhet. Detta sker inte genom att vi cyklar runt med insamlingsbössor, utan i första hand genom ett insamlingsbrev och privata donationer.

Hör gärna av er om ni har fler frågor.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kommentera