Frågor om läkemedel

By | 24 april, 2005

Vilka läkemedel?

Jag har fått många frågor om vilka läkemedel jag får och jag tänkte försöka mig på en liten sammanställning. Eftersom jag inte har orginalförpackningarna med mig på cykelturen, är jag lite osäker på styrkor och koncentrationer, så ta det med en nypa salt….

När det gäller läkemedel är det ju oerhört individuellt och något som måste provas ut med största försiktighet. Jag har tidigare fått läkemedel som jag inte har tålt eller som har haft begränsad effekt, så det som är rätt för en person kan vara helt galet för en annan. Din läkare är naturligtvis den som vet bäst.

Just nu får jag.

Var sjätte vecka – Remicade som dropp under några timmar
En gång per vecka – Metothrexate (osäker på stavningen) 25 mg vilket är 10 tabletter. Methotrexate är ett cellgift som ska tas i låga doser tillsammans Remicade för att motverka vissa negativa reaktioner. Används även separat.
Fyra gånger per vecka – Folacin (kommer inte ihåg styrkan) för att motverka att Methotrexate förstör Folsyra. Normaldosen gav mig elaka munsår och det krävdes denna lite högre dos. Jag tar Methotrexate på onsdag och Folacin på fredag, lördag, söndag och måndag.
En gång per dag –
Omeprazol (20 mg) motsvarar Lanzo eller Losec, för att hjälpa magen klara av en del av nedanstående läkemedel.
Klorokinfosfat (kommer ej ihåg dos eller varumärke) – ett malariapreparat som visat sig vara verksamt hos många med ledgångsreumatism. Just nu har jag ett uppehåll eftersom jag blir känslig i skinnet mot solljus när jag tar dem. Jag brukar göra ett uppehåll under sommaren. Tveksamt om jag börjar i höst igen.
Prednosilon (2,5 mg) Ett kortisonpreparat som jag ska försöka bli av med så snart som möjligt.
Två gånger per dag –
Pronaxen (500 mg) Smärtstillande och antiinflammatoriskt och som ersätter Celbra som jag hade tidigare. Det ingår även i mina planer att försöka avveckla detta.

Kort sagt – det är en hel del läkemedel jag får för att må så här pass bra men eftersom jag i stort sätt inte har några biverkningar känner jag mig ganska lugn. I stället för att oroa mig för alla de biverkningar som står beskrivna i FASS fokuserar jag på en av de stora biverkningarna i mitt liv – ledgångsreumatismen. Utan dessa läkemedel hade jag varit en halvinvalid med oerhörda smärtor. Då är valet lätt….

Men för den skull vill jag inte ta mer läkemedel än nödvändigt, så tillsammans med min läkare vill jag försöka trappa ner på en del av dem, nu när jag mår så pass bra som jag gör.

Om detta inte ger svar på era frågor är ni välkomna att höra av er igen.

Kommentera