Backar, backar och så Beaurepaire, Maj 12

By | 24 april, 2005

Onsdag, Maj 11. Saint Croix (Montluel) – Baraton (Vienne) 73,2 km, 5t 14m, 220 möh, 20-25 grader. Vackert väder och kuperat landskap

Uppgifterna varierar och jag vet inte vilket som stämmer… att Frankrike har 36000 kommuner eller 52000 kommuner. Det ska under alla omständigheter jämföras med att vi har knappt 300. Vidare har vi 3-4% av befolkningen sysselsatt i jord- och skogsbruk medan Frankrike enligt uppgift har drygt 50 %. Det är väl klart att detta visar sig i en levande landsbygd där varje by med självaktning har både en bar/restaurang och kanske till och med ett hotell. Dessutom finns det ofta en affär, en post och en bank med uttagsautomat. Är det våra skiftesreformer i jordbruket som slog sönder byarna tillsammans med de stora befolkningsomflyttningarna i samband med industrialiseringen och folkhemmet, som gör att vår landsbygd ser ut som den gör. Allt som oftast möter man här postbilarna som kör omkring ute på småvägarna hela dagarna. Det är klart att denna stora bondebefolkning är en stark politisk kraft och kanske en av förklaringarna till att EU ser ut som det gör när det gäller jordbruksstöd med mera… Men vi tycker det är uppmuntrande när en lite skruttby på Franska landsbygden har två skyltar vid infarten…. Septeme (bynamnet) och Commune de EU (med EU-ringen av stjärnor), där man betonar den europeiska samhörigheten framför den Franska.

Idag tog vi oss från våtmarksområdet Dombes in i utkanterna av ett annat mål för vår tur – Drome. Detta innebar att försöka snirkla sig förbi mångmiljonstaden Lyon. det gjorde vi så långt österut som möjligt, där förlöparna till alperna börjar. Konsekvensen blev allt för många backar och höjder att ta sig över. Under dagen gjorde vi 550 höjdmeter. Det låter kanske inte så mycket men jag kan lova att det känns i våra nu ganska vältränade ben.

Närheten till Lyon och senare Vienne gör också att att byarna runt omkring påmminner en del om sovstäder och inte har så många övernattningsmöjligheter. Efter att ha besökt den futuristiska experimentstaden Villefontaine med sina enorma betongstadsdelar med huvudsakligen invandrare och bara ett hotell Mercure, dröjde det nästa två mil till nästa hotell. Vi var rejält trötta i benen när vi tog in på landsbygdshotellet Baraton. Det var bara en annan gäst och Pizza var det enda på menyn som vi kunde tänka oss att äta. Man ser vad närheten till mångmiljonstaden Lyon gör…

Torsdag, Maj 12. Baraton (Vienne) – Beaurepaire, 33,4 km, 2t 53m, 279 möh, 20 grader. Backar, backar och så lite backar

Idag tog vi oss en bra bit in i Drome men det skedde till priset av värkande ben. De vägar vi valt var fantastiskt vackra och kantade av fina skogar med vackra blommor. Arons stav är här ännu mera storslagen än i Tyskland men det är eventuellt en annan art eftersom den är brun i Tyskland och mera vit-gul här. Vi såg även en orkidee som vi tror är Tvåblad men vill gärna ha verifiering från er på hemmaplan med boken Europas orkideer.

Vi åt lunch i den lilla byn Eyzin-Pinet och här fick vi inte ens reda på vad menyn skulle innehålla utan så snart vi blivit visade in i matsalen blev vi tillsammans med de lokala jobbarna serverade dagens menu. Mycket gott…

Sedan var det dags för fler backar igen men ska vi hinna fram till vår specielle brevbärare i morgon, så gäller det att stå i…. (fortsättning följer)

Nu sitter vi här i den oansenliga byn Beaurepaire och har ätit en riktig gourmetmiddag. Vem kunde väl ana att det skulle döljas en restaurang av denna dimension mitt ute i bushen, med ett antal mil till närmaste större ort. Vår kypare hade läst Engelska i England i fyra år och skaffade sig nu erfarenheter inför nästa steg i karriären. Han hade blivit anställd på denna restaurang på grund av sina språkkunskaper.

Kommentera