ödemarker, lördag den 10:e maj

By | 10 maj, 2008

Svärdjö – Ã…mot, 46,2 km, 3 tim 16 min, 14,10 km/tim, 385 höjdmeter, sommarväder, 26-29 grader varmt

Det är fortfarande strålande sommarväder så vi behöver inte tveka om att vi ska köra i korta tröjor och byxor. Under dagen går värmen till och med upp till 29 grader om man nu ska lita på termometern i cykeldatorn. Annars börjar dagen med kraftiga stigningar och på de första 15 km klättrar vi 237 meter och även om jag går uppför en del av de värsta stigningarna gör av med den första vattenflaskan på denna korta sträcka. Det har aldrig hänt förr….

Vi vet att vi inte kommer att passera någon affär eller något ställe att köpa mat eller fika på under dagen, så vi har brett ett par mackor till matsäck under dagen. Det är verkligen öde marker vi cyklar och vi ser inte många hus, bilar eller andra människor under dagen. Jag spanar ivrigt efter hackspettar och vid två tillfällen smyger jag på spettar som jag tycker låter annorlunda än de vi har hemma. Vid båda tillfällena visar det sig dock att det är vanliga större hackspett. Jag får ju se dem fint men det gör vi ju varje dag vid fågelbordet där hemma också. Lite besviken är jag allt.

På någon av de högsta punkterna passerar vi genom den ganska öde byn Vintjärn. Ett antal hus stor tomma och det står på en skylt att bruket är till salu. Stämningen är ganska ödslig så här års, förhoppningsvis är det mer liv under de egentliga sommarmånaderna. Så fortsätter vi färden genom ett landskap med många våtmarker, sjöar och stora skogar. Vid 16-tiden kommer vi fram till Ã…mot där vi genom byalaget har fått kontakt med den enda övernattning som finns i dessa trakter så här års. I går ringde vi till vårt värdpar och gav dem en liten inköpslista som de har varit vänliga nog att erbjuda sig att handla i byns affär. Eftersom det är lördag stängde den ju långt innan vi kom fram. Värdfamiljen har ett parhus och vi disponerar den ena lägenheten. Huset ligger mycket vackert vid dammen och forsen mitt i byn.


Huset i Ã…mot

Vi går en runda i byn tillsammans med Eva-Marie och Anders som vänligt nog visar allt det fina som denna by har att erbjuda. Man är just på gång med att bilda en ekonomisk förening för att bättre kunna ta tillvara innevånarnas intressen. Byn har enormt stor potential men tydligen är fastighetspriserna fortfarande mycket låga och en del hus står tomma. För oss är det rinnande vattnet extra tilltalande och det är klart att det är svårt att hitta en bättre dag för att bli charmad av en vacker by och vackra hus till försäljning. Den gamla prästgården på en södersluttning ner mot dammen gör att det suger lite extra. Men vi har sett många fantastiska ställen på den här resan…..


En av forsarna, vid kvarnen

På kvällen lagar vår medhavda Björn-kock middag till oss alla. Mmmmm vi var rejält hungriga efter alla uppförbackar och en ganska liten och lätt lunch. Vi somnar gott till ljudet från den brusande forsen.


Dammen i Ã…mot i all sin glans

One thought on “ödemarker, lördag den 10:e maj

  1. christina emmerfors

    sverige är fantastiskt även framför datorn.ha en bra dag från ystad

Kommentera