Pressmeddelande 2007-03-15

By | 30 mars, 2007

Pressmeddelande 2007-03-15
Reumatiker gör egen ”Tour de France”. För fyra år sedan kunde Bengt Falke inte längre tvätta håret själv och att bara dra upp gylfen eller knäppa skjortknapparna var en stor utmaning.

– Jag förstod att det bara var en tidsfråga tills jag skulle sitta i rullstol, säger Bengt.

Nu fyra år senare är det dags för den tredje långturen på cykel tillsammans med hustrun Ulla. Efter att först ha cyklat 160 mil från östersjön till Medelhavet och sedan året efter från Schweiz till Sverige, är det nu en egen variant på det berömda cykelloppet ”Tour de France” som gäller.

Hur är det möjligt för en reumatiker att cykla 100-tals mil på några veckor? Svaret finns i de nya biologiska medicinerna mot reumatism. Efter år av smärta och tilltagande orörlighet fick Bengt Falke för fyra år sedan tillgång till en av dessa så kallade TNF-alfa blockerare. Dessa har hjälpt honom att återta sitt tidigare aktiva liv och projektet ”Cykla för livet” är både en personlig triumfresa men också ett sätt att fästa uppmärksamhet på de nya behandlingsformerna.

– Det är sorgligt att inte fler reumatiker inte får prova de här nya medicinerna. Alldeles bortsett från det oerhörda mänskliga lidandet, kostar det mer för samhället att ha mig långtidssjukskriven eller förtidspensionerad än frisk med behandling. Det är ju självklart. De strukturer i vårt system som motverkar detta måste bort, säger han!

Bengt Falke säger att det känns viktigt att visa vilken skillnad dessa mediciner har gjort för honom och hans familj. Förra tre år sedan föddes så idén om att på något sätt försöka betala tillbaka en del av allt det stöd och hjälp han fått under den värsta sjukdomstiden. Därför gav han sig ut på cykelkampanjen ”Cykla för livet” för att stödja Reumatikerfonden. Tillsammans med hustrun Ulla cyklade Bengt Falke en fem veckor och 160 mil lång triumfresa från östersjön ner till Medelhavet. Under resan skickade Reumatikerförbundet ut ett insamlingsbrev som via ett kontrollerat 90-nummer nu har resulterat i drygt 730.000 kr till forskningen. Förra året cyklade paret från alperna i Schweiz till Sverige!

I år är det några olika delar av Frankrike som ska avverkas under fyra veckor i april. Hela projektet kan följas via en dagbok på Internet, http://www.falke.se där även högupplösta bilder kan hämtas.

Reumatikerfonden BG 900-3195 ger stöd till forskning om de reumatiska sjukdomarna. Fonden följer Stiftelsen för insamlingskontrolls regler och administreras av Reumatikerförbundet.

För mer information kontakta: Bengt Falke, 070-652 24 23 Annelie Norberg, Reumatikerfonden 08-505 805 37, 0733-68 93 11

Kommentera