Vuelta a España, planering 2009

By | 15 mars, 2009

Vuelta a España är den kittlande rubriken på årets cykeltur. Precis som när vi gjorde vår alldeles egen variant på världens största cykellopp Tour de France under år 2007, ska vi under en vårmånad under 2009 ta oss igenom Spanien på ett likartat sätt. Vuelta a España är världens tredje största cykellopp efter just Tour de France och Giro d’Italia och de fantastiska fågelmarkerna i Spanien är något vi alltid drömt om att få besöka under den rätta vårperioden.

Vi ger oss av från Sverige den 21 mars och beräknar återkomma den 18 april.

I år planerar vi inte att cykla en lång sammanhängade sträcka som vi har gjort vid tre tidigare tillfällen.

– 2005 var det sträckan östersjön – Medelhavet som gällde. Totalt 160 mil från Travemünde till Nice.
– 2006 flög vi till Basel i Schweiz och cyklade 100 slingrande mil genom Tyskland.
– 2008 cyklade vi 135 mil genom ett vårvackert Sverige från Malmö till Sundsvall.

Nu gör vi på samma sätt som i Frankrike 2007 och väljer fyra baser som vi planerar att bo mer eller mindre permanent på. Från dessa gör vi sedan dagsturer eller möjligen kortare turer på några dagar. Vi har bokat biltåg från Hamburg den 22 mars och kommer till Narbonne i södra Frankrike dagen efter. Sedan kör vi de sista 110 milen till vårt startpunkt vid den Spanska atlantkusten mellan Gibraltar och Portugal. Vi har valt ut de fyra områdena efter hur bra de är för cykling med intressanta lågtrafikerade cykelvägar, inte allt för kuperade men med intressanta platser att besöka. Ett av huvudkriterierna har naturligtvis varit att vi vi vill kombinera med att titta på fåglar och växter och hoppas få en del fina bilder på kanske framförallt orkideer och fåglar.

spanien_kart_2

Områdena är inte 100% spikade i dagsläget, utan vi kommer att fatta beslut efterhand men i den preliminära planeringen är det följande fyra som gäller:

1. Coto Doñana. Ett av europas bästa fågelområden, nationalpark, som har bildats i ett flackt deltaområde kring floden Guadalquivir. Perfekt både för cykling och fågelskådning.

2. Extremadura. Ett fantastiskt område i centrala Spanien med allt från stäpp till bergsmassiv med nationalparken Monfragüe. Relativt oexploaterat och kargt.

3. Argon. Ett område i norr som gränsar till Pyreneerna. Här finns bland annat de fantastiska gambergen i Riglos, som vi drömt om att komma tillbaka till.

4. Ebrodeltat. En klassik nationalpark där floden Ebro bildar ett magnifikt delta när den rinner ut i Medelhavet.

Vi har även några andra alternativ och kan komma att inkludera något av dem alternativt utesluta något av dessa ovan, beroende på väder och andra omständigheter.

Hur vi tar oss hem är inte heller beslutat när vi ger oss i väg. Kanske tar vi biltåg från Basel eller så kör vi hela vägen.

4 thoughts on “Vuelta a España, planering 2009

 1. Angelica

  Hej! Jag undrar om det är ni som har tagit (alltså fotat) bilden på Ol-anders gården i Alfta/Edsbyn? Den är väldigt fin. Jag undrar isåfall om jag skulle kunna få använda bilden på en mässa?

 2. falke Post author

  Hejsan Angelica!
  Jo, det är vi som har tagit alla bilder som används här…. och många tusen andra som inte visas här… ;o)

  Naturligtvis får du använda bilden på en mässa. Om du ger mig dina kontaktuppgifter så skickar jag den i högupplöst version till dig. Alternativt kan jag lägga upp den för nerladdning under kategorin press.

  Mvh/Bengt Falke

 3. Angelica

  Okej, tack så mycket! 😀 Det är verkligen jättesnällt, för det är en himla fin bild. Ja det vore väldigt snällt om du kunde skicka den till min mail. För vi ska göra en ganska stor förstoring av den, så det är bra om den är i högupplöst version 🙂 Så att den blir skarp även i stort format.

  Mvh och ett stort tack,
  Angelica

 4. falke Post author

  Angelica, nu har jag skickat två bilder till dig. De är ganska stora så jag har laget dem i var sitt brev för att öka chansen att du kan ta emot dem. Om du inte får dem tillåter inte ditt postkontor så stora bilagor.

  Hör av dig i så fall så löser vi det på något annat sätt.
  Mvh/Bengt Falke

Kommentera