Pressmeddelande 2011-04-07

By | 9 april, 2011

Pressmeddelande 2011-04-07

Reumatiker cyklar 110 mil på ren trots!

 

Snart har han gjort en fjärdedel av ett varv runt jorden. Under sju år har reumatikern Bengt Falke gjort långturer på cykel varje vår. Nu har han snart avverkat 1000 mil för att visa vilken skillnad de moderna biologiska läkemedlen kan ha för en drabbad.

Fram till och med 2001 levde 57-åringen Bengt Falke ett mycket aktivt liv med innebandy, volleyboll och pingis. Då slog ledgångsreumatismen till, utan att han knappt haft en enda sjukdag innan dess. På kort tid gjorde sjukdomen att han drabbades av stora smärtor och blev allt mer orörlig.

– Jag fick prova en rad olika behandlingar: sulfapreparat, malariamedel, smärtstillande, inflammationshämmande, NSAID-preparat och 100-tals kortisonsprutor. Ingenting gav någon större effekt i längden, säger Bengt Falke som fick allt svårare att klara sin vardag.

Han insåg att det bara var en tidsfråga tills han skulle hamna i rullstol.

– Men jag hade tur. Jag bor i ett av de landsting i Sverige där RA-patienter relativt ofta behandlas med de senaste biologiska läkemedlen. De har gjort mig så frisk att jag numera kan leva ett vanligt liv. Jag jobbar heltid, kan vandra i fjällen och åka skidor tillsammans med min hustru, säger Bengt Falke.

Under de senaste åren har Bengt tillsammans med sin hustru Ulla bland annat cyklat mellan Malmö och Sundsvall, från Sverige till Medelhavet, samt gjort egna varianter på cykelloppen Tour de France, Vuelta a España och Giro d’Italia. När han räknar i hop de sju årens cykelturer närmar det sig 1000 mil eller ett kvarts varv runt jorden vid ekvatorn! Nu är det dags för en ny långtur, denna gång från Donaus källflöden i Schwarzwald 110 mil längs med floden fram till Wien i österrike.

Allt detta för att sprida information hur bra man kan må som reumatiker – om man får rätt behandling. Han säger att det känns som en ren triumf att från att inte kunna tvätta håret själv eller ens dra upp gylfen – nu kunna göra långturer som dessa.

Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting visar att det fortfarande finns stora orättvisor i Sverige. Socialstyrelsen rekommenderar denna behandling  och säger att alla har rätt till lika vård överallt. Trots detta ser det olika ut i landstingen och det finns många landsting som inte värdesätter effekterna trots att de är  så entydiga.

– Jag menar att man som patient inte ska acceptera detta utan kräva sin rätt till en behandling som kan göra så stor skillnad för ens livskvalitet, säger Bengt Falke. När jag kan jobba betalar jag via skattsedeln både min egen och ett par andras behandling istället för att vara sjukskriven.

Under tidigare resor i Sverige har han träffat patientföreningar för att tala om den orättvisa behandlingen. Ã…rets resa som går under namnet ”An der schönen blauen Donau”, går att följa på Bengt Falkes blogg där han även kommer att skriva fortlöpande under resan.

– Med mina cykelturer, vandringar och andra äventyr vill jag visa i praktisk handling att detta är en långsiktig behandling och hur stor skillnad den har gjort i mitt liv. Detta är ett sätt för mig att betala tillbaka lite för allt den hjälp jag fått under sjukdomstiden, säger Bengt Falke. Samtidigt som vi kan hjälpa till att samla in lite pengar till forskningen kan vi njuta av vår personliga triumfresa! Under den första långturen samlades in drygt 730.000 kr till forskningen.

Ungefär 1 000 000 svenskar är drabbade av någon reumatisk sjukdom. För Bengt Falke handlar det om ledgångsreumatism, en kronisk och allvarlig sjukdom som kan leda till kraftiga funktionshinder, hjärt-kärlsjukdomar och för tidig död. Uppemot 50.000 svenskar har ledgångsreumatism.

http://www.falke.nu (där även högupplösta bilder kan hämtas).

Reumatikerfonden BG 900-3195 är den största finansiären av forskning kring de reumatiska sjukdomarna. Fonden följer Stiftelsen för insamlingskontrolls regler och administreras av Reumatikerförbundet. Bengts cykelturer sker i samarbete med Reumatikerförbundet för att stödja insamlingen till Reumatikerfonden.

Stöd forskningen, lösningen på gåtan ligger inom räckhåll!

För mer information kontakta:
Bengt Falke, 070-846 22 99
bengt@falke.nu

 

Kommentera