Pressmeddelande 2009-03-15


By | 19 mars, 2009

Pressmeddelande 2009-03-15

Reumatiker cyklar 100 mil genom Spanien och gör en egen variant på cykelloppet Vuelta a España.

”Jag är så lycklig att jag inte bor i örebro eller Västerbotten, då hade jag förmodligen suttit hemma i rullstol istället. Så stor skillnad är det nämligen i behandlingen av oss reumatiker mellan olika landsting, säger Bengt Falke.”

”Med den medicin jag får sedan 6 år har jag kunnat återgå till ett fullt aktivt liv. I en del landsting är det tyvärr alldeles för få reumatiker som får denna möjlighet. Det känns oerhört viktigt för mig att visa på vilken skillnad detta kan göra för en reumatikers livskvalitet och bekämpa de skillnader som beror på var i Sverige man råkar bo.”

För sex år sedan kunde Bengt Falke inte längre tvätta håret själv och att bara dra upp gylfen eller knäppa skjortknapparna var en stor utmaning.

-Jag förstod att det bara var en tidsfråga tills jag skulle sitta i rullstol, säger Bengt.

Nu sex år senare är det dags för den femte långturen på cykel tillsammans med hustrun Ulla och de har tillsammans korsat Europa på både längden och tvären. I våras cyklade de 135 mil från Malmö till Sundsvall. I örebro träffade de den lokala reumatikerföreningen som berättade om den besvärliga situationen för reumatiker där, eftersom ovanligt få patienter får möjlighet till de nya effektiva medicinerna. Detta påstående styrks av SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) rapport:

öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet, SKL 2008

I rapporten framgår det att i exempelvis örebro eller Västerbotten får mindre än hälften så många patienter som i Stockholm, Värmland, Gotland eller Kalmar län, möjligheten att prova de nya effektiva läkemedlen. Så här skrivs i rapporten:

”Ett viktigt mått på vårdkvalitet är att patienterna har lika tillgång till behandling med biologiska läkemedel, oavsett i vilket landsting de bor. Ett annat kvalitetsmått avser den effekt behandlingen har på patientens hälsa.”

Hur är det då möjligt för en reumatiker att cykla 100-tals mil på några veckor? Svaret finns i just dessa nya biologiska mediciner mot reumatism. Efter år av smärta och tilltagande orörlighet fick Bengt Falke för sex år sedan tillgång till en av dessa så kallade biologiska mediciner. Dessa har hjälpt honom att återta sitt tidigare aktiva liv och projektet ”Cykla för livet” är både en personlig triumfresa men också ett sätt att fästa uppmärksamhet på de nya behandlingsformerna.

– Det är sorgligt att inte fler reumatiker inte får prova de här nya medicinerna. Alldeles bortsett från det oerhörda mänskliga lidandet, kostar det mer för samhället att ha mig långtidssjukskriven eller förtidspensionerad än frisk med behandling. Det är ju självklart. Att det är finns så stora regionala skillnader är en en skamfläck för det Svenska sjukvårdsystemet, säger han!

Bengt Falke säger att det känns viktigt att visa vilken skillnad dessa mediciner har gjort för honom och hans familj. Förra fem år sedan föddes så idén om att på något sätt försöka betala tillbaka en del av allt det stöd och hjälp han fått under den värsta sjukdomstiden. Därför gav han sig ut på cykelkampanjen ”Cykla för livet” för att stödja Reumatikerfonden. Tillsammans med hustrun Ulla cyklade Bengt Falke en fem veckor och 160 mil lång triumfresa från östersjön ner till Medelhavet. Under resan skickade Reumatikerförbundet ut ett insamlingsbrev som via ett kontrollerat 90-nummer nu har resulterat i drygt 730.000 kr till forskningen. Sedan har det fortsatt med nya cykelprojekt varje år.

I år är det några olika delar av Spanien som ska avverkas under fyra veckor i mars-april. Hela projektet kan följas via en dagbok på Internet,

http://www.falke.nu (där även högupplösta bilder kan hämtas).

Reumatikerfonden BG 900-3195 ger stöd till forskning om de reumatiska sjukdomarna. Fonden följer Stiftelsen för insamlingskontrolls regler och administreras av Reumatikerförbundet.

För mer information kontakta:

Bengt Falke, 070-846 22 99

Annelie Norberg, Reumatikerfonden 08-505 805 37, 0733-68 93 11

Kommentera