Le Teich fågelreservat

By | 5 april, 2007

Fågelreservatet i Le Teich var målet för dagen. Det är ett fantastiskt våtområde längst in i Bassain de Arcachon. En mindre flod rinner ut genom ett antal dammar, kanaler och översvämmade sankängar, vilket ger många biotoper och ett oerhört rikt fågelliv. Man kan följa totalt 6 km markerade stigar och besöka ett 20-tal gömslen för närkontakt med fåglarna och använda torn för att få överblick.

Redan vid ingången är känslan av en enorm storkkoloni helt överväldigande och att ströva runt bland 100-tals klapprande och flygande storkar är närmast overkligt. Lite längre ut stöter vi på massor av silkeshägrar, skedstorkar, skedänder och mycket annat. På en av stigarna hör vi plötsligt en vacker sång som vi känner igen och lite längre fram sitter en blåhake högst upp i en buske. Det visar sig att de häckar i området. Vi trodde att de framförallt häckar i fjällen.

Flygande Stork

I ett lite mera ensligt gömsle sitter vi och kollar på några silkeshägrar när plötsligt en skedstork kommer flygande och landar bara en liten bit i från oss. Sedan går den och sveper med sin speciella näbb fram och tillbaka medan den närmar sig oss allt mer. Till slut är den så när att att jag måste byta objektiv eftersom den inte längre får plats i sökarbilden. Efter en liten stund upprepas samma skådespel men då med en silkeshäger som kommer så nära som 5 meter!

På ett ställe fanns en sötvattensdamm som uppenbarligen var extra populär, för här nästan trängdes de med varandra. När en stork kom in för landning blev det lite oro bland hägrarna. Här stod en klunga av skedstorkar och putsade varandra med sina märkliga näbbar och här plöjde klungor av skedänder fram med näbbarna nere i vattnet på ett mycket karaktäristiskt sätt. överallt svävar bruna glador och deras gnäggande läte genljuder parken under hela dagen. Vi kan vid ett och samma tillfälle se mer än 10 bruna glador samtidigt.

Agretthager

Så i ett av de sista gömslena satt vi och tittade på storkflygning då vi plötsligt så en enorm råtta, lika stor som en mindre hund. Den var naturligtvis totalt ovetande om oss och vi kunde observera och fotografera den helt ostörda. Det visade sig vara en sumpbäver (Myocastor coypus/ kallas Muskrat på engelska) som kan väga mellan 5-9 kg. När vi har kollat upp det vet vi att de ursprungligen kommer från Sydamerika men nu finns spridda även i Europa och Asien. De har siktats på ett flertal platser i Sverige, bland annat i Småland.

Sumpbaver

Kommentera